teljes arzenál

2018.06.02. 08:57

Már csak egy hét a Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválig

A háromnapos rendezvényen lesznek tankok, tüzérségi járművek, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, híradós és haszongépjárművek, köztük "páratlan, korábban nem látott kuriózumok" is.

Több mint száz 20. századi felújított katonai jármű érkezik Európa több országából a jövő hétvégén Kunszálláson megrendezendő Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválra június 8. és 10. között – közölték a szervezők az MTI-vel.

Azt írták, az idei, ötödik Hadikultúra és Military Fesztiválon Military gyermeknappal egybekötött látványos hagyományőrző katonai parádét szervez a HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület. Ezen felül az I. világháború befejezésének 100. évfordulójára, valamint a Magyar Honvédség 170 éves évfordulója előtt is tisztelegnek.

Az ország közepén, csaknem 20 hektáros helyszínen, a Kunszállási Somogyi Lovas Szabadidőközpontban a látogatók nem csak különböző történelmi korok masírozó katonáit fogják majd látni, hanem több előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt interaktív csatajelenet részesei is lehetnek a napóleoni koroktól a II. világháborúig.

Első alkalommal lesz látható egy német-amerikai csata is, korabeli járművekkel, öltözékekkel.

A kivilágított „csata helyszín” mellett az alakuló tér körül kapnak helyet az idén a különböző történelmi korokat bemutató egyesületi – és egyéni csoportok, diorámák, hagyományőrzők, akik ezer év hadi történetéből tartanak bemutatót. Ezen felül megismertetik milyen volt az élet a laktanyákban, a frontvonalakon és a csatatereken.

Az ország különböző tájairól érkező úgynevezett RC modellezők felső kategóriás modelljeikkel tartanak látványos bemutatókat tartanak. A külön erre az eseményre felépülő airsoft bázis élethű fegyverekkel, szituációs lőgyakorlatokkal várja majd az érdeklődőket.

A fesztivál színpadán, az Ismerős Arcok ad nagykoncertet, ezt követően pedig a tábortűznél – szájharmonika és tangóharmonika kísérettel – lehet közösen énekelni a katonadalokat.

A csatajelenetek, diorámák, military szabadidősport bemutatók, és katonai gyermeknap vidám játékai három napon keresztül kápráztatják majd el az V. Hadikultúra és Military Fesztiválra kilátogatókat.

Ezek is érdekelhetik