Tartás és terhelés

2018.09.01. 11:45

2,5 kilónál nem lehet nehezebb az elsősök iskolatáskája

Az iskolatáska a gyermek súlyának legfeljebb 10 százalékát érheti el, ami 7 éveseknél hozzávetőleg 2,5 kilogramm – figyelmeztetett Moravcsik Bence ortopéd szakorvos.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában elmondta: Ahhoz, hogy a táska ne rontsa a kisgyermek tartását, fontos, hogy jól illeszkedjen a hátra, állítható legyen, és a terhelést el lehessen osztani. Csak a legszükségesebbeket vigye magával a gyermek és a nehezebb tárgyak kerüljenek a törzshöz közel a táskába – sorolta Moravcsik Bence.

Míg az óvodában sokat mozognak a gyermekek, az iskolában ez megváltozik, ráadásul

a növekedés során gyakran gyorsabban nőnek a csontok, mint az izmok és ez is elősegítheti a hanyag tartás kialakulását

– figyelmeztetett a szakember.

Érdemes figyelni a gyermek tartását és ha láthatóan aszimmetrikussá válik például a váll vagy a lapocka, akkor érdemes szakorvoshoz fordulni. A rossz tartástól fájhat a nyak, a váll, de akár a fej is. Gyógytorna, illetve sport, a gyermek edzettségének javítása segíthet. A gyermek gerincét egyenletesen terhelő úszás, lovaglás különösen egészséges – mondta az ortopéd szakorvos.

Borítókép: Egy anyuka lányával iskolatáskát vásárol a szeptemberi tanévkezdéshez egy papír-írószer üzletben, Nyíregyházán 2016. augusztus 11-én.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik