Közélet

2014.02.23. 12:18

Eső áztatja el Somogyot, vasúti töltést veszélyeztet a belvíz

A hétvégére beígért nagy esők nem maradtak el, a Balaton átlagos vízszintje vasárnapra 122 centiméterre emelkedett, Zalában több helyről is 35-40 milliméter csapadék esett.

Fónai Imre

A Kis-Balatonnál e közben már folyamatos a belvízi védekezés; telítettek a csatornák és az árkok, illetve a közeli területek, míg a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti vasútvonalak mentén lévő árkokban a magas vízszint a töltés szilárdságát is veszélyeztetheti. A Kis-Balatonnál negyvenhárom szivattyú üzemel, illetve mobil szivattyúk beállítása is szükségessé vált. Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, lakóházak nincsenek veszélyben, de az elöntött területek nagysága 43 hektár. A vízügyi igazgatóság az elmúlt tíz nap alatt több mint 1,6 millió köbméter vizet emelt át az elöntött területekről.

A sok csapadék következtében tovább emelkedhet a Balaton vízszintje is, mely már most a szabályozási szint fölött van, Siófoknál szombat reggel 122 centiméteres értéket mértek - írja az Időkép. Vasárnap napközben a csapadék fokozatosan a déli, délnyugati megyékre korlátozódik, majd hétfőn számottevúő eső már sehol sem várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!