Gazdaság

2008.05.23. 20:26

Küszöbön a horgász-halász béke?

A romló fogási teljesítmények mellett egyre magasabbak a horgászjegyárak – mondta a tegnapi siófoki horgász-halász konferencia bevezetőjében Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Szövetségének elnöke.

Kolumbán Tünde

A balatoni turizmus meghosszabbításában jelentős szerepet kell, hogy betöltsön a horgászturizmus. A jelenlegi formájában azonban ennek a feladatnak a tó kezelője, a Balatoni Halászati Zrt. a tapasztalatok szerint nem tud megfelelni – folytatta gondolatait Gál Lajos a Ne csak hálót, halat is címmel rendezett összejövetelen.

A problémát megoldottuk – jelentette ki hozzászólása kezdetén Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, aki mint mondta, a béke követeként érkezett. Beszámolt arról: azzal, hogy a halászati társaság igazgatósága hamarosan a magyar horgászok, a BFT, valamint a Limnológiai Kutatóintézet képviselőivel egészül ki, a felügyelő-bizottságban pedig helyet kapnak a Balatoni Szövetség és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park küldöttei, a társaság társadalmasítása valósul meg.

– Ha ez a megoldás nem válik be, és így sem jön létre a békesség, akkor kell átalakítani a halászati társaságot nonprofit szervezetté, amely a tó vizének kezelőjeként csak a Balaton halállományáért felel – mondta Suchman, és kijelentette: a Balaton nem eladó, ezért nem támogatja a társaság fő tevékenységének privatizációját.Kiss György Károly a BH Zrt. elnök vezérigazgatója szerint a társaságról kialakult kép és a hiedelmek nem teljesen fedik a valóságot. A cégvezető azt mondta: kevés a reális megalapozottsága a horgász-halász ellentétnek, ami időnként külső érdekektől vezérelten lángol fel.

Kiss György Károly kijelentette: hal és fajbőség van a Balatonban, és utalt arra, hogy nehéz feladatra vállalkozik, aki szerepet vállal a cég vezetésében. – Nem tudjuk, hogy mekkora üzlet a horgászturizmus a Balaton térségében, mert a fekete és szürke gazdaság kereteiben működik – mondta a vezérigazgató, aki gazdátlan jószágnak nevezte az idegenforgalomnak ezt az ágát. Bíró Péter, a Balatoni Limnológiai Kutató Intézet igazgatója továbbra is azt az álláspontját képviselte, hogy a Balaton elsősorban üdülőtó.

– A horgászparacsidom csalfa ábrándját felejtsük el – mondta, és hozzátette: a tudomány nem tudja hova tűnik a hal akkor, amikor a ponty esetében a telepítés nő, a fogások ugyanakkor csökkenek. A rendezvényen a horgásztársadalomnak csak egy szűk köre, mintegy 20 pecás vett részt, és közülük is mindössze egy szájából hangzott el bíráló megjegyzés. Zsitnyányi István azt mondta: a halászati társaság hibát hibára halmozott az angolna, majd a busa betelepítésével. Táncsics Aladár, a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke ugyanakkor örömről, büszkeségről, megkönnyebbülésről és reményről beszélt annak kapcsán, hogy megvalósul a horgászok képviselete a halászati cégben.

Kolumbán Tünde -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!