Gazdaság

2010.01.11. 08:05

Nagyon rossz hír! Hátulról a negyedikek vagyunk

Már nem a barcsi, hanem a csurgói térségben regisztrálják a legtöbb munkanélkülit a megyében.

Jakab Edit

Somogyban minden ötödik munkaképes korú lakos állást keres. Sosem látott csúcsokat ostromol a munkanélküliség. Tavaly év végén 26 ezer 853 álláskeresőt tartottak nyilván megyénkben, ez az aktív népesség 19,9 százaléka. Csak három megyében rosszabb a helyzet: Borsodban, Szabolcsban, Nógrádban.

Somogyban az egy hónappal azelőttihez képest 2,8 százalékkal, viszont az előző év azonos időszakához képest csaknem tizenhét százalékkal többen kerestek munkát december elején. Hét százalékkal nőtt azoknak az aránya is, akik már egy évnél régebben keresnek munkát. A nyilvántartott álláskeresők harmada semmiféle – sem munkaügyi, sem szociális – ellátásban nem részesül.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden ötödik munkaképes korú lakos állást keres
[/caption]
Úgy tűnik: az eddigi szabályokat teljesen átírta a válság. Korábban evidenciaként kezelte mindenki, hogy azok válnak legnagyobb valószínűséggel munkanélkülivé, illetve találnak kisebb eséllyel új munkát, akik iskolázatlanok, szakképzetlenek. Bár a munkanélküliek között még most is a legmagasabb a legfeljebb általános iskolát végzettek aránya, a tavaly év végi adatsor talán legdöbbenetesebb oszlopa a diplomás munkanélküliek számának alakulása. 46 százalékkal többen keresnek munkát főiskolai, egyetemi diplomával Somogyban, mint 2008 végén. Eddig legfeljebb néhány százalékos emelkedés volt jellemző.

Korábban a szezonális foglalkoztatás reményt jelentett azoknak, akik szerettek volna elhelyezkedni, ha csak átmeneti időre is. Somogyban az idénymunka miatt erőteljesen „hullámzott” a munkaerőpiac. A legrosszabb és a legjobb munkanélküliségi rátájú hónap közt akár 4-5 ezres különbség is lehetett az álláskeresők számában. Tavaly változott ez is. A legrosszabb hónap az április volt, 27 800 álláskeresővel, a legjobb pedig augusztus, huszonötezer-kétszáz regisztrált munkanélkülivel. Vagyis az idénymunka sem javított sokat az egyre nehezebb helyzeten.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sosem látott csúcsokat ostromol a munkanélküliség
[/caption]
Tarrné Törzsök Piroska, a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Kaposvári Kirendeltségének igazgatója elmondta: az is sokat elárul, hogy április lett a legrosszabb mutatójú hónap. Korábban az volt a jellemző, hogy a nyári szezonális munkák után szeptembertől romlani kezdett a helyzet, de februárra újra javulni kezdtek a mutatók. Most még áprilisban is nőtt az álláskeresők aránya.



Az is szinte már megszokott volt az összegzésekben, hogy Somogy legrosszabb helyzetű térsége munkaügyi szempontból a barcsi. Most a csurgói térség lett a somogyi sereghajtó, ott minden harmadik ember munkát keres. Ezt követi a barcsi térség huszonhét százalékkal. Csak a kaposvári és a siófoki térségben maradt az álláskeresők aránya húsz százalék alatt: a megyeszékhely környékén 17,2, Siófokon 14,4 százalék.

Tarrné Törzsök Piroska úgy véli: nehéz előre látni. A 2007-es év tömeges elbocsátásokkal búcsúzott, az volt a mélypont, olyanra sem 2008-ban, sem 2009-ben nem volt példa. Várhatóan idén sem lesz. Tavaly csoportos létszámleépítések következtében több mint kilencszázan vesztették el munkájukat. Az igazgató szerint talán merhetünk már optimisták lenni, hiszen a legrosszabb időszakokon remélhetőleg túl vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!