Gazdaság

2010.09.17. 16:09

Történelmi pillanat: elkészült a legmagyarabb busz

A NABI kaposvári gyára jelenleg kettőszázkilenc embernek ad tisztességes megélhetést.

Márkus Kata

Kaposvár vásárolta meg a NABI Kft. sorozatgyártásra előkészített, új gépjárműcsaládjának első modelljét, amely ünnepélyes keretek közt gördült ki pénteken a NABI kaposvári gyárából. A NABI Sirius Kaposvár névre keresztelt autóbuszt, amelyet kifejezetten a magyar és az európai piacra tervezett a cég, Baranyai Ferenc, a NABI magyarországi igazgatója adta át Szita Károly kaposvári polgármesternek. A busz átadása – ahogy a gyár vezetői fogalmaztak –, fontos lépése a magyarországi járműipar megújulásának, egyben a NABI termékfejlesztésének.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposvár vásárolta meg az első modellt
[/caption]
Pais Nimród, a kaposvári gyár igazgatója sikertörténetnek nevezte a gyár és a kaposvári önkormányzat csaknem tíz éves kapcsolatát. Azt mondta: a 2002. júniusi átadás óta a gyár elérte, hogy ma Magyarország egyik legmodernebb ipari objektuma lett.

– Komplett kompozit autóbuszokat a NABI-n kívül senki nem gyárt a világon – hangsúlyozta. – A kaposvári gyárból pedig a hónap elején kigördült az ötszázadik kompozit busz az amerikai piacra. A NABI kaposvári gyára jelenleg 209 embernek ad tisztességes megélhetést, az ő munkájuk eredménye a most bemutatott különleges, acélvázas jármű is. Hisszük és reméljük Szita Károly polgármesterrel közösen, hogy Kaposvár a magyar buszgyártás centruma lesz.

Hat éves kihagyás után a magyarországi piacra is autóbuszt fejlesztett ki a NABI. A cég az elmúlt években elsősorban amerikai városok megrendelésére, exportra gyártott gépjárműveket. Nem véletlen tehát, hogy Baranyai Ferenc, a NABI magyarországi igazgatója a NABI Sirius Kaposvár busz átadásán azt mondta: a magyarországi piacon történő újbóli megjelenés újabb mérföldkő a vállalat életében.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az autóbusz kívül, belül megfelel a kor követelményeinek
[/caption]
– Továbbá biztosíték a meglévő munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére – hangsúlyozta Baranyai Ferenc. – Ezekből az autóbuszokból csak Los Angelesben több mint ezer darab teljesít szolgálatot, s ebből háromszáz itt készült a kaposvári üzemben.

Jim Marcotuli, a NABI elnök-vezérigazgatója drámai módon szépnek nevezte a gyár legújabb fejlesztését, s beismerte: talán soha nem örült még annyira tévedésének, mint most. Bevallotta ugyanis, hogy valamivel több mint egy évvel ezelőtt, amikor tudomására jutott a Sirius kifejlesztésének ötlete, kétségesnek ítélte a sikert.

– Ez a legmagyarabb autóbusz – kezdte ünnepi beszédét Szita Károly kaposvári polgármester –, hiszen 70 százalékban magyar termékekből épült. S erre vagyok a legbüszkébb – mondta Szita Károly. – Elkötelezettségünket jelzi, hogy a fejlesztésben is részt vettünk, s az első buszt megvásárolta a város. A NABI vezetőivel pedig abban is megállapodtunk, hogy a sorozatgyártás Kaposváron indul majd. Reményeink szerint más városok is igényt tartanak a Kaposváron gyártott buszokra. Kívánom, hogy a külföldi piacon is minél több sikeres üzletet kössön a cég, mert ez is meghatározza az itteni gyár stabilitását.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sikertörténet a gyár és az önkormányzat kapcsolata
[/caption]
A NABI úgy véli, a hazai buszállomány cseréje igencsak időszerű: jelenleg megközelítőleg tízezer autóbusz szállít utasokat hazánkban, ezek 67 százaléka 10 évnél, 30 százaléka 20 évnél idősebb. Az elkövetkezendő három évben éppen ezért várhatóan közel háromezer járművet cserélhetnek le a szolgáltatók országos szinten.



Fejlesztés, építés és kiszerelést

A bemutatott NABI Sirius Kaposvár autóbusz 12,8 méter hosszú, és 110 utas szállítására alkalmas. Kialakításának köszönhetően leginkább városi, illetve elővárosi viszonylatban közlekedhet majd. A fejlesztését, építését és kiszerelését is a NABI hazai szakembergárdája végezte.

Környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő adottságokkal bír: a NABI Siriusba szerelt nyolc literes dízelmotor az EU5-ös normát túlteljesítő besorolásnak is megfelel, amely várhatóan csak 2013-tól lesz kötelező az unió területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!