Gazdaság

2015.09.27. 08:02

Megszűnik a cukorkvóta, nagy küzdelem lesz a piacon

Szakemberek a cukorárak stagnálásával számolnak, újabb, érezhető növekedés jövőre lehet. Bár másfél év múlva szűnik meg a cukorkvóta, a változásra már megkezdték a felkészülést az MCM-nél.

Harsányi Miklós

Karl Schultes ügyvezető igazgató azt mondta: hullámzóan alakult íz idén a kristálycukor eladási ára. Januárban volt a mélypont, kilónként nettó 125-130 forintért adták az árut, jelenleg közel 155-160 forintot kapnak. A cégvezető nem vár jelentős drágulást a következő hónapokban.Időben elkezdődött a kampány Magyarországon és szerte Európában – mondta. – Szinte valamennyi cukorgyárban folyamatosan dolgoznak, úgy tűnik, elegendő mennyiségű alapanyag áll majd a társaságok rendelkezésére. Áremelkedésre szerintem később, legfeljebb jövő nyáron lehet számítani, amikor lecsökkennek a készletek.

A manufaktúra az idén hétmilliárd forint feletti forgalmat tervez.  Sokat számít, hogy az MCM nagy mennyiségben speciális terméket értékesít – a többi között barna, és vaníliás cukrot, xilitet – továbbá a korábbinál számottevően nagyobb mennyiségű porcukrot is piacra dobnak. Az idén csaknem 180 millió forintot költenek fejlesztésre, a tavasszal átadott új porcukorgyártó-üzem és csarnok beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A cégvezetés azon dolgozik, hogy a változó körülmények között hosszú távon is stabilizálja az eladott cukormennyiséget, Magyarországon ugyanis nem nő a felvevő piac. A napi feladatokon kívül már a jövőre is készülnek, 2017-ben megszűnik a cukorkvóta, s teljesen szabad lesz a piac.

Az ügyvezető kitért rá: legutóbb a tejkvótát számolták fel, s ez komoly feszültséget okozott a belföldi tejágazatban is. A szervezeti átalakítás, a hatékonyabb termelésen kívül tovább kívánják optimalizálni a logisztikai szakterületet az MCM-nél, így próbálják növelni a versenyképességet.
– A küzdelem minden bizonnyal folytatódik a cukorpiacon, sőt, tovább erősödhet – hangsúlyozta. – Meggyőződésem, hogy következetes, tudatos munkával lehet boldogulni. Igyekszünk továbbra is felelősségteljesen dolgozni, célunk, hogy az új felállásban is eredményes legyen a 62 főt foglalkoztató vállalkozásunk. Az előző évekhez hasonlóan később is új értéket akarunk létrehozni, folytatjuk majd a műszaki fejlesztéseket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!