Gazdaság

2016.09.01. 14:07

Foglalkoztatási paktum: összefogtak a munkahelyteremtésért

Összefogtak a munkahelyteremtésért: megszületett a megyei foglalkoztatási paktum, és ennek tető alá hozása egyben az első TOP-os projekt aláírását is jelentette a megyében – jelentették be a Somogy Megyei Önkormányzat, a Somogy Megyei Kormányhivatal, és az Államkincstár megyei igazgatóságának közös sajtótájékoztatóján. Az új megyei ernyőprojekt, mellyel a foglalkoztatást erősítenék, hamarosan helyi paktumok létrejöttét is hozza magával a kistérségekben. Erre a célra összesen 1,8 milliárd forintot költenek majd.

K. G.

A nagyarányú fejlesztés kapcsán Somogy munkaerőpiaci helyzetének alakulását elemezte Jakó Gergely, a megyei közgyűlés elnöke. Szerinte ezt kettősség jellemzi, mert egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. Leginkább Somogy északi részén hiányzik a dolgozó, főként a vendéglátásban.
– Ennek a gyökerei messzire nyúlnak – mondta Jakó Gergely. – Korábban sok szakképző intézet volt, de olyan szakmákat adtak, amelyekkel lehetetlen volt elhelyezkedni. A jelenlegi helyzetben a munkát keresők számának csökkentése már nem elég, humán erőforrás kell a gazdaság motorjának beindításához. A cél egy jól működő megyei munkaerőpiac, ennek eszköze a paktum, amely koordinálja a forrásokat, eszközöket, embereket, és nagy előnye, hogy reagál a konkrét vállalkozói igényekre.



A megyei közgyűlés elnöke szerint személetváltást jelent, hogy eddig csak a szakképzési központ végezhetett átképzéseket, de most ha egy vállalkozó helyben vállalja ezt, elszámolhatók a költségek a projektben. Az 1,8 milliárdból egyebek mellett munkabéreket, járulékokat fizethetnek, lakhatási és bértámogatást nyújthatnak.

Neszményi Zsolt kormánymegbízott kifejtette: a megyei ernyőszervezeten kívül Kaposvárral és a járási székhelyekkel is külön paktumokat kötnek majd, sőt más helyi paktumok kialakítására is lehetőség nyílhat. Ezentúl az is biztosítja majd, hogy jó helyekre jussanak a források, hogy a munkáltatók és a munkavállalók szervezetei is helyet kaphatnak a paktum tanácsában. Nem volt még ilyen rendszer, és a működésétől azt is várják, hogy fel lehessen tárni, hol vannak még fehér foltok a megyében, vagyis olyan helyek, ahol szükséges a támogatás. 

Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár megyei igazgatója hangsúlyozta, hogy közreműködő szervezetként nagyon komolyan készültek a feladatra, a kollégáiknak vizsgázniuk kellett, hogy elláthassák a paktummal kapcsolatos teendőiket. Hozzátette: 222 pályázat érkezett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében az ebben az uniós ciklusban a megyében szétosztandó 42,5 milliárd forintos uniós támogatásra. Az idei évben ebből az összegből 28,5 milliárd forintra írtak ki pályázatokat. Már születtek támogatási döntések, melyeknél jelenleg a szerződéskötések vannak folyamatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!