Gazdaság

2016.11.15. 07:44

Jól fial a szemétbiznisz - új somogyi cég a nyereségtoplistán

Új somogyi cég a nyereségtoplistán: először került az ország legnyereségesebb ötszáz vállalata közé a barcsi Avermann-Horváth Kft. a HVG friss számában megjelent összesítés szerint.

Fónai Imre

A gépgyártással foglalkozó Avermann-Horváth Kft. honlapja szerint elsősorban a hulladékiparban utazik és kínál egyebek között gépeket, konténereket, gyűjtőket, hulladékudvarokat, válogatókat. Jól jövedelmez tehát a szemétbiznisz, még ha egyelőre a mezőny második felében tudtak is megjelenni. Melyen a 2015-ös adatok alapján négy somogyi szerepel, ami kettővel több, mint egy évvel korábban.Tavaly ilyenkor azt állapíthattuk meg a HVG-toplistát böngészve, hogy a kaposvári Videoton Elektro-Plast lekerült onnan, most viszont azt, hogy visszatért, befért a nyereségével az első ötszázba. Melynek előkelő, 19. helyén vert tanyát az FGSZ Földgázszállító Zrt. A siófoki rendszerirányítók tavaly jobb évet zártak a 2014-eshez képest, hiszen hatmilliárd forinttal növelni tudták adózott eredményüket. A tabi Flextronics kissé visszaesett a rangsorban (a 86.-ról a 153. helyre), igaz, voltak évek a korábbi időszakban, amikor be se fért a félezerbe... Somogy megye egyébként (ugyanúgy, ahogyan a néhány napja közölt árbevételi rangsor alapján) a négy érintett toplistás társasággal csak Zalát és Nógrádot tudta lekörözni.
A HVG külön százas listát állított össze a megtermelt hozzáadott érték alapján (az adott cég árbevételéből levonva a felhasznált anyagok és szolgáltatások beszerzési árát, vagyis az anyagjellegű ráfordítás értékét). Ezen az FGSZ a 24., a Flextronics a 40.
Ezúttal is a szolgáltató szektorban utazók (ingatlan, gazdasági szolgáltatás, vagyonkezelés, informatika, tanácsadás) kerültek fel a legnagyobb számban az ötszázas nyereséglistára – összegzett a hetilap.

Ezek is érdekelhetik