Gazdaság

2017.06.14. 15:55

Rengeteg munka és tanulás – 23 mestert köszöntöttek Hajmáson

Öt szakmában 23 szakember vette át mesterlevelét szerdán a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara ünnepségén.

Harsányi Miklós

Minőségi szakemberképzés

Varga József elnök kiemelte, a mester cím megszerzése nem könnyű, sok tapasztalat, munka, áldozatos tanulás áll mögötte. Erről a tudásról és befektetett energiáról nyújt tanúbizonyságot az oklevél, ami referenciát is jelent, s viselője méltán adhatja át tudását a következő generációnak. A SKIK elkötelezett híve a vállalkozások munkaerőigényének megfelelő, minőségi szakemberképzésnek. Ezt a célt szolgálják a mesterképzések. Széles látókörű, szorgalmas fiatal szakmunkásokra van szüksége a somogyi gazdaságnak. Lényeges, hogy a 20 hiányszakmát is minél több ifjú válassza.



Huszonhárom mesterlevél

Az előírások szerint 2015-től szakképző iskolai tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzőhelyeken gyakorlati oktatóként kizárólag olyan személy tevékenykedhet, aki felsőfokú végzettséggel vagy mestervizsgával rendelkezik.
Varga József, a SKIK elnöke indokoltnak és hasznosnak nevezte az intézkedést, hiszen a jövő szakembereinek tudása múlik azon, milyen oktatók irányításával sajátítják el választott szakmájuk alapjait.
– Nem csak a tanulóknak, de a képzőknek is előnyös a mestervizsga letétele, hiszen presztízst, szakmai fejlődést és rangot jelent – jelentette ki. – Megszerzése magas színvonalú elméleti valamint gyakorlati tudást követel.
Összesen 23 szakembert köszöntöttek, az autóelektronikai műszerészeknél mesterlevelet kapott Papp József és Papp Tibor, az autószerelőknél Borovics János, Fekete Zoltán, Halász Zoltán, Kalányos István Gábor, Nagy Péter, a karosszérialakatosok közül Irk Tibor, Jankovics István és Patkó Péter. Három fodrász – Erb Gréta Judit, Gerencsérné Hinkli Enikő, Lajkóné Horváth Kitti – kapott mesterlevelet valamint a szakácsoknál Csenterics Roland, László István, Ottmajer Szabolcs, Radák József, Török István, Józsi Norbert, Lázár Aladár Kálmán, Majorosi Péter, Nagy Tibor és Voics Attila. Bejelentették: Parragh László, az MKIK elnöke a kaposvári Farkas Józsefet nevezte ki a kéményseprő mestervizsgabizottság elnökévé.

Megfelelő, jól képzett munkaerő

– A SKIK megkülönböztetett figyelmet fordít a fiatalok pályaorientációjára – hangsúlyozta Varga József. – Térségünk gazdasági fejlődése múlhat a megfelelő, jól képzett munkaerő meglétén.
A Szakmai Kiváló Tanulója Verseny döntőjébe jutott diákokat, felkészítőiket is köszöntötték. A női szabó Kőhalmi Barbarát, a SSZC Marcali Szakgimnázium és Szakképző Iskola tanulóján kívül Illés Ervin szakácsot (Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula szakgimnázium), és Tóth Zoltán ipari gépészt (csurgói Kolping Nagyváthy János szakgimnázium).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!