csokicunami

2020.11.26. 09:00

Idén sem maradhatnak csoki nélkül az édesszájúak

Koronavírus ide vagy oda, a csokimikulások valósággal elárasztották a kisboltokat és a nagyáruházakat. A szülők, nagyszülők jelentős része a napokban indul beszerző körútra, akad olyan finomság, ami csupán 99 forintot kóstál, de létezik olyan édesség is, ami tízszer annyiba kerül.

Harsányi M.

Forrás: Shutterstock

Kimutatások szerint az elmúlt időszakban országosan a nyolcmillió csokimikuláson kívül 3500 tonna szaloncukrot is értékesítettek.

Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének szervezeti titkára kiemelte: a szakma reméli, hogy az idén eladott ünnepi édesség mennyisége megközelíti a korábbit.

atta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője szerint bár a koronavírus-járvány befolyásolta a vásárolói szokásokat, azért minden család kisebb-nagyobb meglepetéssel készül a közelgő ünnepekre. Azt mondta: egyértelműen a minőség irányába mozdult el a kereslet. Üzletláncukban csak tej-, illetve étcsokiból készült mikulás kapható.

– Kínálatunkban kilenc fajta mikulás található – mondta. – A legolcsóbb 99 forint, a legdrágább 399 forint, s eddig úgy tapasztaltuk, hogy a vásárlók zöme főként a 200 forint körüli terméket keresi.

Eljött az idő, amikor már nem furcsák a mikulások a boltok polcain Fotó: Muzslay P.

Több somogyi község előre rendelt az ünnepi édességből. Novák Márk göllei polgármester azt mondta: az idén is folytatni kívánják az ajándékozást. Összesen 96 mikuláscsomagot szállítanak ki, s rajta kívül még hárman segítenek december 5-én az osztásban. Máshol anyagi segítséget kapnak a családok. Szabó Péter, Szentgáloskér polgármestere azt mondta: a mikulás és karácsony kapcsán a 18 év alattiak – fejenként – 5000 forintot kapnak. Csaknem száz fiatal részesül a támogatásban.

Változások éve, Mikulás-divatban is

A vírus ellenére sem marad el idén az ünnep, azonban új „divatelemekkel” díszítik a gyártók a piros ruhába öltöztetett csokifigurákat. Egyes gyártók – lépést tartva a hétköznapok trendjeivel – maszkos mikulást is piacra dobtak. Egy lajosmizsei cukrász fejéből pattant ki az ötlet, hogy fehér maszkkal díszíti a csokifigurákat, sikerét mutatja, hogy gyakorlatilag világszenzációvá váltak a magyar covid maszkos mikulások.

Már 86 éves a Mikulás

Az első csokoládéból készült mikulásfigurákat 1880-ban öntötték formába Svájcban, s néhány év alatt a legnépszerűbb ajándékká vált december 6-án. Hazánkban azonban csak 1934-ben kezdődött a csokimikulások gyártása.

A kezdetekkor még tömör csokoládéból készítették, s a „dizájn” is egyszerűbb volt. Később a külső díszesebb lett, a belső pedig könnyebb, ma már többségében kakaóvajból készülnek a figurák, de természetesen jó minőségű vagy éppen étcsokiból készült figurák is megtalálhatóak a boltok polcain.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!