újraiparosítás

2020.02.13. 17:22

Díjat ért a kaposvári iparfejlesztés

Az év ipari parkja lett a kaposvári Keleti Park, miután a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) az Év Befektetője gálán nyolc kategóriában hirdetett győztesek a Pesti Vigadóban.

Koszorus Rita

Rangos elismeréssel gazdagodott a somogyi megyeszékhely, szerda este derült ki, hogy a város keleti részén elterülő Keleti Ipari Park lett 2019-ben a legjobb ipari park a Nemzeti Befektetési Ügynökség szerint. Az erről tanúskodó díjat Szita Károly polgármester a Pesti Vigadóban vehette át, ahol arról beszélt: ez egy újabb lökést ad a városnak, hogy még nagyobb hatékonysággal folytassák Kaposvár huszonegyedik századi újraiparosítását. – Ez azt jelenti, hogy növeljük a versenyképességünket – fogalmazott a városvezető. – Újabb üzemeket és cégeket hozunk Kaposvárra, valamint a zöld iparban való szerepvállalásunkat növeljük, illetve a teljes foglalkoztatottság elérése a célunk.

Szita Károly elmondta: fontos, hogy a lakosság többet keressen, hiszen a jólét teszi lehetővé, hogy a város gyarapodjon. Egy gazdaságfejlesztés pedig sosem lehet öncélú, hanem az ott élőket kell hogy szolgálja.

A kétezres évek elején kezdték belakni a cégek Kaposvár keleti részén, a 610-es számú főút mentén kialakított Keleti Ipari Parkot. Amely mostanra be is telt, az elsők között települt be a Purina takarmánygyártó cég, de annak idején még egy jégkrémgyár is működött itt. A gazdasági válság után kissé átrendeződött az ipari park „lakóinak” palettája. Jelenleg gépkölcsönző, építőipari vállalkozás, a takarmánygyár, a Metyx és a 2013-ban nyílt Cabero Kft. üzemelnek itt.

Az év ipari parkja hetvenegy hektárt foglal el, s hamarosan másfélszeresére növekszik. Ezzel újabb munkahelyek jöhetnek létre, mivel azt már egy éve lapunk is megírta: Kaposvárra költözik a BM Heros Zrt. új tűzoltófecskendőket gyártó üzeme. A gyár alapkövét a közelmúltban tették le, s a napokban megindultak az építési munkálatok is.

Újraiparosítják a somogyi megyeszékhelyt

A Keleti Ipari Park bővítése a megyeszékhely oktatási palettáját is színesíti, hiszen az Óbudai Egyetemmel karöltve elindulhat a Kaposvári Egyetemen ősszel villamosmérnök képzés indul. Mostanra már megkezdődött Kaposváron a Füredi úti ipari park kialakítása. Az egykori Hunyadi János laktanya területén 36 hektáron alakítanak ki iparterületet, amelyre 365 millió forintot költ a város.

Ezzel együtt egy év alatt 1,2 milliárd forintot költött Kaposvár a már meglévő iparterületeinek korszerűsítésére.

A város fejlesztését szolgáló Németh István Program 171 milliárd forintos keretéből finanszírozott projekt keretében utak és járdák újultak meg, de közvilágítást korszerűsítettek, csapadékvíz elvezetését oldották meg, valamint buszmegállókat is alakítottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában