Otthonfelújítás

2024.04.14. 10:07

Több somogyi régió jövedelme is az átlag alatt található

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt.

A program keretében a kormány kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással segíti, ösztönzi az otthonok felújítását. A Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből lehívott, 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült családi ház energetikai felújítása valósulhat meg.
A támogatott beruházásokat háromféle forrás finanszírozza: a kedvezményezettek által biztosított önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás. A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5 – 3,5 millió forint között mozoghat. Mértéke főszabály szerint attól függ, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez (ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el). A tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

Járás átlagjövedelme az országos átlaghoz képest

Hitel   

(visszatérítendő)

 Támogatás

(vissza nem térítendő)

75%-ánál alacsonyabb 
(63 db járás*)

2,5 millió forint

3,5 millió forint

75%-ánál magasabb, de 110%-ánál alacsonyabb 
(96 db járás)

3 millió forint

3 millió forint

110%-át meghaladó 
(38 db járás*)

3,5 millió forint

2,5 millió forint

* Tételes felsorolásukat ld. a mellékletben

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen 6 millió forinttal járul hozzá a magyar emberek családi házainak felújításához. Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik. 
A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás: épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal. Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.
Az alacsonyabb energiafelhasználás erősíti Magyarország energiaszuverenitását, az ellátás biztonságát, mérsékli az energiaszektor környezetterhelését, hozzájárul a klímavállalások teljesítéséhez. A kormány célja, hogy idén újraindítsa a gazdaságot, jövőre pedig tovább emelje a növekedés ütemét. Az Otthon Felújítási Program hozzávetőleg 130 milliárd forint összegű megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat és általában a gazdaság élénkítéséhez.
A Program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani várhatóan nyár elejétől 2026 végéig. 
A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a részletes kiírás a lehető leghamarabb megjelenhessen. A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet. 

Az országos átlagjövedelem 75%-át el nem érő járások

Az országos átlagjövedelem 110%-át meghaladó járások

Bácsalmási járásNagyatádi járásBudakeszi járás
Baktalórántházai járásNagykállói járásBudapest 1. kerület
Balmazújvárosi járásNyíradonyi járásBudapest 2. kerület
Barcsi járásNyírbátori járásBudapest 3. kerület
Békési járásÓzdi járásBudapest 4. kerület
Berettyóújfalui járásPécsváradi járásBudapest 5. kerület
Bonyhádi járásPétervásárai járásBudapest 6. kerület
Cigándi járásPutnoki járásBudapest 7. kerület
Csengeri járásPüspökladányi járásBudapest 9. kerület
Csurgói járásSarkadi járásBudapest 10. kerület
Derecskei járásSellyei járásBudapest 11. kerület
Edelényi járásSiklósi járásBudapest 12. kerület
Encsi járásSzécsényi járásBudapest 13. kerület
Fehérgyarmati járásSzentlőrinci járásBudapest 14. kerület
Fonyódi járásSzerencsi járásBudapest 16. kerület
Gönci járásSzigetvári járásBudapest 17. kerület
Gyomaendrődi járásSzikszói járásBudapest 18. kerület
Hajdúhadházi járásTabi járásBudapest 19. kerület
Hegyháti járásTamási járásBudapest 22. kerület
Hevesi járásTiszafüredi járásBudapest 23. kerület
Ibrányi járásTiszavasvári járásDunakeszi járás
Jánoshalmi járásTokaji járásÉrdi járás
Jászapáti járásVásárosnaményi járásGárdonyi járás
Karcagi járásZáhonyi járásGödöllői járás
Kemecsei járásZalaszentgróti járásGyőri járás
Kiskőrösi járás Komáromi járás
Kiskunmajsai járás Móri járás
Kisteleki járás Oroszlányi járás
Komlói járás Paksi járás
Kunhegyesi járás Pilisvörösvári járás
Kunszentmártoni járás Székesfehérvári járás
Letenyei járás Szentendrei járás
Marcali járás Szigetszentmiklósi járás
Mátészalkai járás Tatabányai járás
Mezőcsáti járás Tatai járás
Mezőkovácsházai járás Téti járás
Mohácsi járás Vecsési járás
Mórahalmi járás Veszprémi járás

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában