Négymillió sertés országa

2018.08.30. 14:00

Jó áron viszik a somogyi disznót

Lassabban indult be az idén a nyári árnövekedés az élő sertések piacán, de összességében nem panaszkodnak a termelők. Az afrikai sertéspestis miatt kialakult pánik összeomlást is okozhatott volna, de az szerencsére elmaradt.

Koszorus Rita

A sokéves tapasztalat, hogy a nyári időszakban emelkedik a sertéshús ára, idén azonban ez jóval lassabb ütemben történt meg, mint ahogyan azt a tenyésztők megszokhatták. – Kiszorultunk Dél-Koreából és Japánból – magyarázta Eicher József, a Fajtatiszta Magyar Sertést Tenyésztők Szövetségének elnöke. – Ez negyvenezer tonna sertést jelent, de szerencsére sikerült ezeknek is piacot találni. Romániában, ahol jelenleg is küzdenek az afrikai sertéspestissel nincs elég disznó. Így a nálunk keletkezett többletet be lehet szállítani.

Néhány hónapja, amikor először bejelentették a sertéspestist még attól tartottak a termelők, hogy zuhanórepülésbe kezdenek az árak. De ez szerencsére nem következett be. A megyében dolgozó termelők és hizlalók arról számoltak be, hogy valóban lassú a drágulás. – Egy időre megtorpantak az árak – mondta el Keppelné Hetényi Mónika, a Mangold Kft. kapolyi telepének vezetője. – Az utóbbi időben azonban fogyott is a sertés, ezért emelkedtek az árak. Az élő sertés jelenlegi felvásárlási ára 400 forintos kilónkénti ár körül mozog.

A szakember hozzátette: a jó minőségű sertéshúst természetesen lehet értékesíteni. A cég kizárólag belföldre ad el sertéshúst. Összesen 30 ezer állatot nevelnek, Kapolyban 5 ezret.

A megye legnagyobb sertéstartója a somogyszobi Claessens Group, amely somogyi telephelyein 7500 tenyészkocát és évente 280 ezer választott malacot nevel. A cég elsősorban hazai piacra termel. – A hízósertések 90 százalékát belföldi vágóhidaknak értékesítjük – mondta el lapunknak Claessens Peter, a cégcsoport vezetője. – Telepeink elhelyezkedésének lokális előnye, hogy az ország három legnagyobb feldolgozó üzeméből kettő is 150 kilométeres távolságon belül helyezkedik el. Ennek leginkább gazdasági és állatjóléti szempontból van jelentősége: az értékesítésre szánt állatokat elsősorban a vágóhidak igényei – ivari, súlybeli és formai különbségek – szerint igyekszünk kiválogatni és elosztani.

Négymillió sertés országa

Nem változott jelentősen az elmúlt években a magyar sertésállomány létszáma. Jelenleg 3-4 millió sertés túr az országban működő telepeken. A KSH adatai alapján 2017-ben 101 darab sertést neveltek Somogy megyében, idén júniusig pedig 131 ezres létszámot mértek. Ez a szám azonban nem elegendő ahhoz, hogy diktálni tudjunk a világpiacon. – Attól hogy ma hiány mutatkozik a piacon és el tudjuk adni a magyar sertéseket ez nem elegendő idő arra, hogy azok a termelők akik úgy döntöttek hogy leállnak vagy már leálltak nem fognak kedvet kapni és nem fognak tudni újra elkezdeni – mondta Eicher József, a Fajtatiszta Magyar Sertést Tenyésztők Egyesülete, elnöke. – Ehhez tartósan magasan kellene lenni az áraknak, ezek a le-fel hullámzások nem elegendőek arra hogy emelkedjen a létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában