szüret

2019.08.22. 14:00

Kedvezett a forróság a mézédes szüretnek

Befejeződött a Csabagyöngye szürete, s javában tart az Irsay Olivér szedése a Dél-Balatoni Borvidéken. Nem lesz belőle sok, viszont a minőséggel nincs probléma.

Góz Lilla

Kombájnoktól hangos Balatonboglár és környéke. Légli Ottó szerdán kezdte meg az Irsay Olivér szőlőfajta szüretelését birtokán.

– Beállt egy átlagos év, tavaly és tavalyelőtt abszurd korán szüreteltünk, felgyorsult az érés, ami a savaknak nem kedvezett – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. Egészséges a szőlő, jók a zamatok, de a fürtök megóvása érdekében sok növényvédelmi védekezést kellett végrehajtaniuk az utóbbi időkben, főként a peronoszpóra miatt.

– Örülünk, hogy nem esik az eső, mert ha tartós csapadék lenne, könnyen elrepedhetne a bogyóhéj és rothadásnak indulhatnának a fürtök – jegyezte meg a borász.

– A Balaton körül több helyen leszedték az Irsay Olivér fajtáját, és azonnal nekiálltak a Zenitnek – mondta el Gombos Sándor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke. Megjegyezte: tavalyhoz képest két héttel később, a megszokott ütemben zajlik a szőlőszüret Somogyban. Annyi már tudható, hogy nem valószínű tömegtermés idén, de nincs gond a minőséggel.

– Somogyban 3400 hektárnyi területen foglalkoznak termesztéssel, a tervek szerint 35 ezer tonna szőlőt tudnak szüretelni a gazdák – tette hozzá Gombos Sándor. Szeptember elején pedig a Chardonnay következik. Az idén országszerte körülbelül 4,6–4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8–3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő.

Szeptemberben a boltok polcain az új

Augusztus 12-én szüretelték a legkorábban érő szőlőfajtát, a Csabagyöngyét Ordacsehiben. A Balaton Agrár Zrt. területén beérett fürtöket a Varga Pincészet dolgozza fel Badacsonyörsön.

– A Csabagyöngyéből egy nagyon gyümölcsös, igazán szőlőízű, friss bort lehet készíteni, elsősorban a fiatalok szeretik, de más korosztály is kedveli – mondta el Varga Máté Péter, a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője. Hozzátette: májusban nagyon oda kellett figyelniük a növényvédelemre, átlagos termésre számítanak idén, a minőséggel viszont nincs probléma, szépen beértek a fürtök. Szeptember közepén kerül a boltokba a korai fajtából százezer palacknyi újboruk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában