plágiumügy

2019.02.21. 17:50

Zenei szaktekintély állt ki Petruska mellett

A Dal 2019 döntőjéből kizárt Petruska Andrást egy Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas zeneszerző vette védelmébe.

Mint korábban mi is megírtuk, az előadó versenydalában túl sok egyezést találtak a Vampire Weekend egyik szerzeményével, ezért plágium vádja miatt kizárták a Dal 2019 további versengéséből. Most egy Erkel Ferenc- és Artisjus-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett zeneszerző, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda volt elnöke, Victor Máté vette védelmébe az előadót, mondván

„a felhasznált zenei eszközök túl nagy számban térnek el egymástól ahhoz, hogy meggyőződéssel állítsam: nincs szó plágiumról.”

Íme, a dalok:

 

Most pedig lássuk a Petruska saját Facebook-oldalára kiposztolt alternatív szakvéleményt, amelyben Victor Máté kifejti, hogy a hangnem és tempó egyezését nem lehet a plágiumügyhöz keverni, valamint az egyetlen kétséges rész a két dalban a refrén első üteme.

„Ha egymás fölé írom a két refrént, valóban a legkarakteresebb két hang, épp a refrén indító motivuma fedi egymást. A többi már nem. De ez az egyetlen pillanat felkeltheti bennünk az egyezés érzését. Erre írhatta a szakértő, hogy a Vampire Weekend-dal refrénje visszaköszön a Petruska-dalban”

- írja a zeneszerző.

Borítókép: Petruska még a 2016-os Dal című televíziós show-műsor első középdöntőjében

Ezek is érdekelhetik