kettősség jellemezte

2018.09.07. 12:46

Idén is emelkedett a fürdők bevétele

A hűvös, esős idővel induló nyár ellenére emelkedett a fürdők bevétele a tavalyi évhez képest.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Oláh Tibor

A Magyar Fürdőszövetség adatai szerint közel 7 százalékkal magasabb árbevételt értek el a szövetség tagjai idén a nyári szezonban, mint tavaly, igaz az esős időjárás miatt a vendégek száma stagnált – közölte Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke.

Hozzátette: a korábbi években 6-8 százalékkal nőtt a vendégek száma. Az idén azonban jellemzően az egyéb szolgáltatások bevételei nőttek jobban a létesítményekben, mint a fürdőszolgáltatásból származók.

A nyár két részre volt osztható: júniusban és július első felében a szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás kétszámjegyű – akár 30 százalékot meghaladó – visszaeséseket hozott a tavalyi év hasonló időszakának forgalmához képest – fejtette ki, hozzátéve: a késve melegedő július és a forró augusztus azonban kompenzálta a kiesést, és a hazai fürdőkbe végül átlagosan 1 százalékkal több vendég látogatott el, mint egy évvel korábban.

Kiugró vendégszám-adatok csak néhány fürdőben, jellemzően az északkeleti országrészben jelentkeztek, ami elsősorban a szolgáltatások fejlesztésével, új attrakciókkal magyarázható. Míg a látogatószám a fürdők 40 százalékában emelkedett, addig a bevételek a fürdők háromnegyedében alakultak a tavalyinál kedvezőbben.

A dunántúli fürdők a tavalyinál alacsonyabb vendégszámokat értek el, átlagosan 4 százalékkal, miközben a Dunától keletre fekvők többsége átlagosan 4,5 százalékkal több vendéget fogadott, mint 2017-ben. A keleti országrész fürdői 10 százalékos bevételnövekedést értek el, míg a nyugati fürdőkben 2 százalékos átlagos bevételnövekedést mértek – ismertette.

Borítókép: Vendégek a hajdúszoboszlói Aqua-Palace élményfürdő egyik medencéjében.

Forrás: MTI Fotó/Oláh Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!