égető szakemberhiány

2019.02.01. 10:28

Centralizálnák az építőipari szakképzést

Regionális építőipari képzőközpontokkal igyekezne a szektor égető szakemberhiányát orvosolni az ÉVOSZ. Elképzeléseiket megküldték a szaktárcának.

Sándor Tünde

Regionális építőipari képző­központok létrehozását szor­galmazza a szakmunkásképzés hatékonyabbá tételére az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A több évtizede jól működő német mintára felépíteni javasolt rendszerre a gyakorlati oktatás színvonalának emelése érdekében égető szükség van. Koji László, az ÉVOSZ elnöke a Világgazdaságot arról tájékoztatta, hogy a szakképzési törvény módosítását igénylő javaslatukat a napokban eljuttatták az építésgazdaságért felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumba.

Az építőiparban 75 ezer olyan frissen felvett segédmunkás dolgozik, akinek szakszerű betanítását, elméleti és gyakorlati oktatását egységes követelmények és körülmények között kellene biztosítani.

A legnagyobb gondot az iparág speciális cégszerkezete okozza, ugyanis a mikro- és kisvállalkozások jellemzően nincsenek eléggé és teljeskörűen felszerelve, így nem tudják a megfelelő eszközöket és teljes körű gyakorlati képzést biztosítani a tanulóknak.

Ráadásul az építőipari szakmákat oktató szakközépiskolák és szakgimnáziumok tanműhelyei többségükben korszerűtlenek, kis alapterületűek, az eszközállományuk nem megfelelő, nagyobb tanulócsoportok oktatására alkalmatlanok. Az ágazatban az üzemen belüli gyakorlati oktatásra sincs lehetőség, hiszen a vállalkozások állandóan változó helyszíneken dolgoznak – olvasta ki a lap az ÉVOSZ szakmai anyagának indoklásából.

A gyakorlati képzés megerősítésének szükségességét bizonyítja az is, hogy a magyar szakmunkástanulók a nemzetközi versenyeken rendre gyengén szerepelnek – teszik hozzá.

A duális képzés az építőipari szakoktatásban egy harmadik, „kiegészítő lábat” igényel, ennek mikéntjére az ÉVOSZ regionális képzőközpontok működtetését javasolja. Ezek létrehozása nem lehet a vállalkozók feladata, és fontos, hogy egységes elvek alapján, központi – állami, kamarai vagy szakmai szervezeti – irányítással valósuljanak meg. A közös képzőhelyek alulról történő szerveződése esetén ugyanis félő, hogy kaotikus és ellenőrizhetetlen folyamatok alakulnának ki, aminek következtében ismét a megszüntetni kívánt, döntően piaci érdekeltségű oktatócégekhez hasonló szervezetek jönnének létre.

Borítókép: Illusztráció

Zsaluzat feltöltése betonkeverékkel

Ezek is érdekelhetik