Oktatás

2020.01.03. 09:30

Béremelés és a munkaerőpiachoz igazodó kínálat jön a szakképzésben

Az oktatás munkaerőpiachoz közelítése volt az elsődleges célja a szakképzés megerősítésének, amelynek részleteivel a kezdeti fenntartások után már az oktatók is egyetértenek – erről Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt egy pénteki lapinterjúban.

Debrecen, 2019. március 18. Gyarmati Zita nõi szabó mester, oktató (b) a kardkéses szabászgépet használja használatát mutatja meg. A debreceni ZITA-TEX Kft.-ben több mint 40 féle ruha modellt varrnak. Az üzemben négy nõi szabó tanuló heti 15 óra gyakorlati képzésben vesz részt. A három éves tanulóidõ alatt megismerkednek az egyedi darabok és a szalagmunkában gyártás mûveleteivel. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA

Fotó: Oláh Tibor

A politikus a Magyar Nemzet pénteki számában megjelent írásban azt is elmondta: az oktatás az egyik olyan terület, amelybe a brüsszeli bürokrácia, bár alapvetően nincs felhatalmazása rá, bele kíván szólni a következő uniós pénzügyi ciklusban. A parlamenti államtitkár úgy látja, hogy egyes nyugat-európai országok félperifériaként tekintenek a 2004 után csatlakozott államokra.

A szakképzés átalakításáról szólva az államtitkár leszögezte: a fiataloknak a jövő nyerteseivé kell válniuk, ami úgy lehetséges, ha a jövő kihívásaira felkészítő képzésben, szakképzésben vehetnek részt. Ezért osztrák mintára létrehozzák azt a rugalmasabb szakképzési rendszert, amelyben minden fiatal megtalálhatja a számítását.

Komoly ösztöndíjakat kapnak majd a szakképzésben tanuló fiatalok, ráadásul az oktatást is összekötik a munkaerőpiaccal, a duális képzés válik általánossá a technikumokban és a szakképző iskolákban is.

Schanda Tamás hozzátette: a változtatások nyomán a szakképzésben oktatók kedvezőbb és rugalmasabb körülmények között, jobb anyagi feltételek mellett dolgozhatnak majd.

„A szakképzésben tanítók megbecsülését a kormány átlagosan harmincszázalékos béremeléssel is el kívánja ismerni 2020. július 1-jétől”

- emelte ki. Az államtitkár egyúttal cáfolta azokat a kritikákat, amelyek szerint az átszervezés során a szakképzésben oktatók bizonyos juttatásoktól elesnek.

Borítókép: Gyarmati Zita női szabó, oktató (b) a kardkéses szabászgép használatát mutatja meg diákjainak egy debreceni varrodában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!