károk

2021.04.29. 18:45

AM: közös cselekvés kell a fagy elleni küzdelemben

Nagy István szerint ezért szükség van olyan új, magyar gyümölcsfajtákra, amelyeket a gazdák biztonságosan tudnak termeszteni, és megfelelnek a hazai vásárlók elvárásainak is

Debrecen, 2021. április 28. Lisku Gábor agrármérnök termésbecslést végez, a város határában dúsan virágzó újfehértói fürtös meggy gyümölcsösben, amely nem szenvedett fagykárt. Ez a többnyire bõ termésû gyümölcsfajta (Prunus cerasus) 1961-ben tájszelekció után került összegyûjtésre és leírásra. Az Európai Unióban oltalom alatt álló, földrajzi jelzés használatára jogosult minõsítést kapott. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotós: Oláh Tibor

Közös cselekvés kell a fagy elleni küzdelemben, a magyar gyümölcsfajták nemesítésével, a termőhely helyes megválasztásával és a legmodernebb technológiai megoldásokkal növelhető tovább a termelésbiztonság – jelentette ki az agrárminiszter a gyümölcsnemesítésben és szaporítóanyag-termelésben érdekelt ágazati szereplőkkel folytatott csütörtöki egyeztetésen az Agrárminisztériumban (AM).

A tárca közleménye szerint a megbeszélésen Nagy István arra emlékeztetett, hogy a szélsőséges időjárás okozta nehézségek, például az aszály-, a jég- vagy a fagykárok a gazdálkodók egész éves munkáját tehetik tönkre, egyúttal veszélyeztetik a hazai fogyasztók ellátás-biztonságát. Tavaly 18, idén pedig már eddig is 10 fagyos éjszaka volt tavasszal, az elmúlt 5 évben pedig háromszor okozott gondot a hideg időjárás a termelőknek.

Nagy István szerint ezért szükség van olyan új, magyar gyümölcsfajtákra, amelyeket a gazdák biztonságosan tudnak termeszteni, és megfelelnek a hazai vásárlók elvárásainak is. A miniszter óriási értéknek tartja, hogy Magyarország rendelkezik a hatodik legnagyobb génbankkal a világon – írták.

A miniszter hangsúlyozta: a nemesítés, szaporítás és az új fajták elterjesztése hosszú folyamat, ezért szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek már rövidtávon is képesek orvosolni az ágazat kihívásait.

A kormány a vidékfejlesztési források jelentős megemelésével lehetővé teszi a gyümölcstermelő gazdálkodók számára, hogy olyan technológiai fejlesztéseket hajtsanak végre, amelyek révén elhárítani, vagy mérsékelni lehet az ültetvényeket fenyegető elemi károkat, illetve az öntözéssel növelhető a termésbiztonság és javítható a termékminőség – emelte ki a tárcavezető a közlemény szerint.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar nemesítők hosszútávon csak egy életpályamodellen keresztül lehetnek igazán sikeresek és eredményesek, ezért mindent meg kell tenni ennek megvalósítása érdekében. Az egyeztetésen Farkas Sándor államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdaságos termelést lehetővé tevő, az időjárás kockázatoknak kevésbé kitett termőhelyi körzeteket kell kijelölni, a gyümölcstermesztés fejlesztését pedig ezeken a területeken kell ösztönözni.

Kifejtette: a nemesítés irányait átfogó és hosszú távú stratégia mentén kell kialakítani, hogy a Kárpát-medencei gyümölcsfajták fennmaradjanak – áll a közleményben.

Borítókép: Lisku Gábor agrármérnök termésbecslést végez, a város határában dúsan virágzó újfehértói fürtös meggy gyümölcsösben, amely nem szenvedett fagykárt. Ez a többnyire bő termésű gyümölcsfajta (Prunus cerasus) 1961-ben tájszelekció után került összegyűjtésre és leírásra. Az Európai Unióban oltalom alatt álló, földrajzi jelzés használatára jogosult minősítést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!