fejlesztések

2021.05.11. 15:39

Varga Mihály: a kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja élelmiszeripari cégek beruházásait

Válság idején a támogatásokat nem elvonni kell, hanem meg kell többszörözni.

Budapest, 2021. május 11. Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Pécskövi Tibor, a Márka Üdítõgyártó Kft. ügyvezetõje szerzõdést ír alá a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerzõdéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én. A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forintos beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében három élelmiszeripari cég 2,6 milliárd forintos beruházásához 1,5 milliárd forinttal járul hozzá a kormány a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) még szabad forrásaiból – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a támogatási szerződések aláírása alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

Hangsúlyozta: válság idején nem visszafogni, hanem ösztönözni kell a beruházásokat, a támogatásokat nem elvonni kell, hanem meg kell többszörözni.

A kormány tavaly több mint 4000 milliárd forintot fordított beruházások támogatására, idén 6172 milliárd forintot, jövőre pedig 7308 milliárd forintot szánnak gazdaság-újraindítási célokra – ismertette.

A magyar élelmiszeripar szereplői bíznak a jövőben, fejlesztenek, és ezzel hozzájárulnak a gazdaság újraindulásához – mutatott rá Varga Mihály.

Tájékoztatása szerint a Félegyházi Tej Kft. 820 millió forintos beruházását, a Márka Üdítőgyártó közel egymilliárd forintos beruházását, illetve az édességeket gyártó U és U Kft. több mint 830 millió forintos beruházását egyenként 500 millió forinttal támogatja a kormány. A vállalkozások a Ginop élelmiszeripari beruházásokat támogató, az első negyedévben meghirdetett pályázat első három nyertesei.

Varga Mihály elmondta: a magyar válságkezeléshez illeszkedő lépés, hogy a Ginop forrásait a megváltozott gazdasági helyzethez igazították. A Ginop a 2014-2020 közötti uniós fejlesztéspolitikai időszak legnagyobb operatív programja, összesen 3000 milliárd forinttal segíti a kis- és közepes vállalkozásokat – emlékeztetett.

A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország lépéselőnyben lehet az uniós tagállamok között a gazdaság újraindításában. Ez az elmúlt évtized gazdasági teljesítményének, a jó oltási eredményeknek és a beruházásösztönző, illetve adócsökkentő gazdaságpolitikának köszönhető – jegyezte meg utalva arra, hogy a mostani válságkezelés nagymértékben eltér a 2008-astól.

A keleti vakcinák beszerzése sok vitát váltott ki, utólag azonban jó döntésnek bizonyult, azóta már több nemzetközi hatóság jóváhagyta ezeket az oltóanyagokat – fűzte hozzá.

A magyar gazdaság idén várhatóan 4,3 százalékkal, jövőre pedig 5 százalék feletti mértékben fog bővülni – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: ezzel az ország visszaáll arra a növekedési pályára, amelyen a járvány kitörése előtt haladt, Magyarország újra azon uniós országok közé tartozhat, ahol a gazdaság a leggyorsabban növekszik.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezetője szerződést ír alá a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) élelmiszeripari középvállalkozásokat támogató szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2021. május 11-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!