Lakhatás

2023.07.17. 10:54

Mozgásban az ingatlanpiac, sokan kérik a városi csokot

A lakáscélú kedvezményes hitelek rendszerében a nagyvárosi csok megváltozik, ami az ingatlanpiacra is hatással van – írja a BAMA az Ingatlanbazár értékelését megvizsgálva.

MW

A csok rengeteg családnak segített a saját otthont építésében

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

A BAMA cikkét a Magyar Nemzet foglalta össze, amiből többek között kiderül, hogy a hitelintézetek százezer forinttal hatszázezer forintra emelték az igényléshez szükséges jövedelemigazolás határát. Jövő évtől az eredeti, mostanra nagyvárosinak keresztelt csok sem lesz már (a falusi csok marad). 

A csok kivezetése azt jelenti, hogy egy hatvanmillióra értékelt, húszéves futamidejű hitellel vásárolt ingatlan törlesztőrészlete több mint harmincmillió forinttal lesz drágább, mint korábban volt.

Az Ingatlanbazár szerint ez még a jelenlegi ínséges hitelfelvételi időkben is meg tudja mozgatni a piacot, feltételezve, hogy a tavaszi kevés fellendülés egy részét épp a csokot igénybe vevők alkották. Ez nagy nyüzsgést okozhat az év hátralévő részében. A csokot legtöbbször igénylő harmincas korosztálynak nagyjából öt hónapja maradt, hogy a régi feltételek mellett ingatlant vásároljon. 
Nem lenne meglepő, ha a 30–60 millió forintos zónában nem virítana új árcímke a meghirdetett csok-esélyes ingatlanokon, jelzi az Ingatlanbazár. Tehát a városi csok egyszerűen megemelné az ingatlanok árát az amúgy is nagyon drága vármegyeszékhelyeken. Ez a veszély főként a családi házakat és a sorházakat érintheti. 

A panelek és kisebb téglaépítésű lakások árát inkább a szezonálisan jelentkező albérletkeresési dömping emelheti, hiszen az egyetemi városok albérletdíjai soha nem látott magasságokba emelkedhetnek a befektetési ingatlanokat keresők miatt.

A legtöbb elemzés szerint a családi okok és a befektetési célok mozgatják a magyar ingatlanpiacot, ezért úgy tűnik, hogy a nagyobb településeken egyelőre búcsút mondhatunk az árcsökkenésnek – írják. 

Ha valaki mégis számítana rá, a falusi csokra jogosult településeken még megvalósulhat. A falusi csok miatt jövőre ez maradhat az egyetlen terület, ahol a lakáscélú hitelkedvezmények megmaradhatnak, ezért a vásárlók figyelme még inkább a nagyvárosok vonzáskörzetében, de elérhető távolságra lévő településeken lévő ingatlankeresés felé fordul.

Ők lehetnek a csok-változások nyertesei, hiszen a városi csokot igénybe vevő vásárlói réteg csaknem fele várhatott eddig ki, csökkenő árakat remélve.

Aki a városi csok területén csökkenő árakra számított, most még meggondolhatja magát, az év végéig még van idő lépni és a jelenlegi, még kedvezményes hitelek mellett megkötni a szerződést. Ehhez pedig kitartóan keresni kell – ezt ajánlják a szakemberek. 

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca

A kínálat növekedése mellett a kereslet is felfutóban van, mindez a bérleti díjak gyorsulását hozhatja a felvételi ponthatárok kihirdetésével – közölte az ingatlan.com legújabb elemzését az MTI-vel hétfőn. Mint írják, az eladó lakások piaca stagnál és a lakások drágulása is megállt, ezzel szemben a kiadó lakóingatlanok iránt tovább erősödik a kereslet.
Az albérletszezon előszelét jelzi, hogy a fővárosi kiadó lakások iránti érdeklődések száma májusban és júniusban 5–10 ezer darabbal, 6–11 százalékkal haladta meg az év első hónapjaira jellemző átlagot. Az év első hat hónapjában a budapesti kiadó lakások iránti kereslet 8 százalékkal, a vármegyeszékhelyeken pedig 11 százalékkal fokozódott és meghaladta a félmillió érdeklődést. Az ingatlan.com arra számít, hogy az idei szezonban a lakbérek drágulása miatt a bérlők olcsóbbra cserélhetik a meglévő albérletüket. Az olcsóbb kiadó lakásokra való igények erősödésére utal, hogy júniusban az alacsonyabb bérleti díjakkal kivehető lakásokkal rendelkező városrészekben, például a XVIII. és a XX. kerületben 57 és 40 százalékkal nőtt éves összevetésben a kereslet. Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy július elején az átlagos budapesti lakbér 240 ezer forint volt. Az egyetemvárosokban az albérletárak közelítik a tavalyi fővárosi díjakat. Debrecenben, Győrben és Veszprémben egyaránt 170 ezer forinton, Pécsen és Szegeden 140 ezer illetve 137 ezer forinton kínálják a bérlőknek a lakóingatlanokat. Székesfehérváron 145 ezer, Nyíregyházán 130, Kecskeméten 120 ezer forintos bérleti díj volt a jellemző, Miskolcon 100 ezer forint a díj.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában