Közlemény

2023.08.22. 23:19

Katasztrófavédelem: 37 új, fecskendős tűzoltóautó áll szolgálatba uniós támogatással

Harminchét új, fecskendős tűzoltóautó állít szolgálatba az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a beszerzést az EU támogatta.

MW

Tűzoltó autók állnak a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság épületében a Józsefvárosban, a Dologház utcában.

Forrás: MTVA/BIZOMÁNYOSI

Fotó: Róka László

Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott, Dóka Imre szóvivőhelyettes által jegyzett közleményében azt írta: a beszerzés a Széchenyi 2020 programban valósul meg. A projekt 2023 novemberében zárul, az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, állami társfinanszírozással. 

A 320 lóerős MAN alvázra épülő tűzoltógépjárművek összeszerelését a BM Heros Zrt. Budapesti telephelyén végzik el. 

Az új járműveknek 4000 literes beépített víztartálya és 250 literes beépített habképzőanyag-tartálya van, és menet közben szivattyúüzemre kapcsolva is folyamatosan képesek oltani. A kéttengelyes kivitelű, négykerék-meghajtású fecskendőkben 150 literes üzemanyagtartályt alakítottak ki - ismertették. 

Idézik a közleményben Fülep Zoltán tűzoltó ezredest, országos tűzoltósági felügyelőt, aki azt mondta, az újonnan megjelenő és egyre gyakoribb, a klímaváltozás okozta veszélyhelyzetek rendkívül nagy leterheltséget jelentenek a készenléti és a gépjárműállománynak egyaránt. 

Hozzátette: a szélsőséges időjárási események - így például a szárazság - nagy kiterjedésű vegetációs tüzeket okoznak, ezért korszerű műszaki megoldást kell találni arra is, hogy a vízhiányos területeken elegendő oltóvíz álljon rendelkezésre. 

A program megvalósításával a főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja gyarapodik az új gépjárművekkel - olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában