Virágünnep

2024.04.27. 20:01

Háremhölgyek nárciszai csalogatnak Babócsára

Csillagos nárcisszal pózoltak a fesztiválózok a Basakertben, Babócsán, ahol szombaton tartották a 16-ik Nárcisznapot, amelyre még Vancouverből is érkezett vendég.

Koszorus Rita

Habár idén korábban borult virágba a nárcisz sokakat csalogatott ki a Basakertbe a a jóidő szombaton. A legendás nárciszosban aki csak tehette fotózott, szelfizett. – Kaposvárról és Hobolból jöttünk, már hagyomány hogy eljövünk Babócsára, de a Nárcisznapon most vagyunk először, mondta Szőcs Attila. – Azért jövünk el, hogy egy kicsit a természetben legyünk, tette hozzá Szőcs Mária.

– Nagyatádról jöttem és minden évben itt vagyok a Nárcisznapon, mert jók a programok és igazi nárciszrajongó vagyok, a kaposvári Nárciszünnepre is el szoktam menni, mondta Hencsei Krisztina.

A babócsai Nárcisznap igazi turistacsalogató rendezvény, amely mostanra fesztivállá nőtte ki magát, mondta Jáger Gábor, Babócsa polgármestere. – Ez egy hagyomány, egy rege, amely szerint a basa a háremhölgyeinek telepítette a nárciszost. 

 

Nem csak ez az egy nap, amikor látogatók tömege érkezik, hiszen az időjárástól függően turistacsoportok is meglátogatják a Basakertet, mondta Jáger Gábor.

Ezért sem volt meglepő, hogy több turistával találkozhattunk az egész térséget megmozgató rendezvényen. – Heresznyén élünk, de németek vagyunk és másfél éve már annak, hogy Magyarországot választottunk új hazánknak. Babócsán már másodszor vagyunk, mert nagyon tetszett a rendezvény és kedvesek az itteni emberek, mondta Jessica Kaubu.

– A kanadai barátainkat hoztuk el ma a rendezvényre, mert én ugyan müncheni vagyok, de Csokonyavisontán van egy nyaralóm és szívesen járunk el Babócsára a Nárcisznapra, mondta Walter Schubert.

– Vancouver közeléből jöttünk és nagyon tetszik a Basakert, tette hozzá Caren Meloni. Aki elmondta: a zene és a helyi kultúra nagyon érdekes volt számára.

A Nárcisznap hagyományosan a kivonulással kezdődik, amikor a település lakói, a Szigeti Oroszlánok, szigetvári hagyományőrzők kivonulnak a Basakertbe. – A színpadi programok mellett a népi mesterségekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők és idén újdonság, hogy az íjászattal is. Így a nárcisznap a török és a magyar hagyományok ápolásáról is szól, mondta Rádicsné Kálsecz Adrienne, a Babócsáért Egyesület elnöke.

A színpadon egymásnak adták a mikrofont a sztárok és előtte tizenhárom helyi és környékbeli főzőcsapat mutatta be legfinomabb pörkölt ételeit. Egész nap végvári forgatag, körhinta és színes programok várták az érdeklődőket a Basakertben.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában