Özönvíz

2024.05.09. 12:00

Olvasónk jelezte: Úgy pörgött a vízóra, hogy nem látták a számokat

Hatalmas csőtörés volt a tapsonyi óvodában, ahol elúszott 2142 köbméter víz, és senki nem vette észre – fordult a problémával a szerkesztőségünkhöz a helyi önkormányzat.

Kovács Gábor László

1659499468

Fotó: Yevhen Prozhyrko

Egy régi kerti csap alkatrésze elrohadt a földben, 90 centi mélyen. Mindez 30 centire történt egy 3 méter mély kúttól, ahová belefolyt a víz. Senki sem vette észre a történteket, mert az óvodában vízhiány és nyomáskülönbség nem jelentkezett. Akkor derült ki minden, amikor a vízóra leolvasó jött, és azt mutatta a falugondnoknak, hogy nagy a baj, mert úgy pörög a számláló, hogy nem látja a számokat.

– Azonnal kértem a DRV Zrt segítségét, amikor megjött a számla, mert a kiszámlázott 1,5 millió forint az óvoda működését veszélyezteti – mondta Fábos István polgármester – Kértem, hogy engedjék el az összeget, vagy engedjenek belőle. Elzárkóztak, mondván ki kell fizetni a pénzt. Mindezt úgy, hogy Tapsony Nagyszakácsi között szerintem van legalább évi 8-10 csőtörés, éves szinten 8-10 ezer köbméter víz elfolyik, és ennek ellenére nem csinálták meg a vezetéket.

Az önkormányzat levelezni kezdett a vízszolgáltatóval, de ez idáig nem vezetett eredményre. A múlt héten kaptak levelet, hogy 24 havi részletben havi 60 ezer forintot kell fizetni.

– A csőtörés január és március között történt, mert január 10-én e-mailt kaptunk, hogy emelik a szolgáltatás díját, és olvassuk le a vízórát – emlékezett a településvezető. – Van 9 önkormányzati tulajdonú vízóra a faluban, mind leolvastuk. Akkor az óvoda vízórája 200 köbmétert mutatott, és ezután legközelebb március 13-án jött a vízóra leolvasó. Kérdezték, hogy miért nem ellenőriztük közben, de erre nincs ember egy vidéki önkormányzatnál. A DRV azt írta, hogy jönnek helyszíni szemlét tartani, de nem érkeztek meg azóta sem. A gödör jelenleg fel van tárva, körbekerítettük, hogy a gyerekek ne essenek bele.  

A kutat nem használták azóta, hogy a vizet 50 éve bevezették Tapsonyba, le volt betonozva a teteje. Az önkormányzat sajnálja, hogy a vízszolgáltató kompromisszumra nem hajlandó, tette hozzá a polgármester. Megkerestük a DRV Zrt. sajtószolgálatát, hogy érdeklődjünk az esetről, ha válaszolnak megkeresésünkre, rögtön közöljük.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában