Biztonságos, magyar

2024.03.30. 13:28

Nagy István: húsvétkor is válasszuk bátran a hazai élelmiszereket (videó)

A húsvéti terített asztalon megvan minden: a természetnek, a termőföldnek és a hagyományainknak mindaz a kincse, ami a létünket igazolja - jelentette ki a miniszter a Facebookon közzétett videóüzenetében.

MW

Nagy István szerint a húsvéti terített asztalon megvan minden: a természetnek, a termőföldnek és a hagyományainknak mindaz a kincse, ami a létünket igazolja

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

Húsvétkor is válasszuk bátran a biztonságos, hazai élelmiszereket! - áll az Agrárminisztérium MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, amelyben Nagy István miniszter videóüzenetéről tájékoztattak.

A húsvéti terített asztalon megvan minden: a természetnek, a termőföldnek és a hagyományainknak mindaz a kincse, ami a létünket igazolja - jelentette ki a miniszter a Facebookon közzétett videóüzenetében.

Hozzátette, 

az élelmiszer bizalmi kérdés és az identitásunk része is, ezért döntsünk megfontoltan: ne csak húsvétkor, hanem egész évben válasszuk a friss és biztonságos magyar élelmiszereket.

A tárcavezető szerint hitünket, kultúránkat, hagyományainkat szokásainkat, az agrárium értékeit és a termőföld kincseit egyszerre foglalja szoros egységbe a húsvéti ünnep. "Legyünk büszkék minderre és gondoljunk azokra is ilyenkor, akik áldozatos munkájuknak köszönhetően biztosítják, hogy ezek az ételek az asztalunkra kerüljenek!"

Válasszuk bátran a hagyományos, magyar élelmiszereket! Nézzünk szét a helyi piacokon, hiszen a kézműves termékek fantasztikus sokaságából válogathatunk! Mennyivel ínycsiklandozóbbak ezek a finomságok és mennyivel jobban kötődnek hagyományainkhoz, mint a rovarfehérje vagy éppen a műhús? - tette fel a kérdést.

Nagy István kiemelte, hogy a húsvéti időszakban fogy el az éves sonkakínálat 40 százaléka. A háztartásonkénti átlagfogyasztás megközelíti a 2,5 kilogrammot. Egy disznót "a fülétől a farkáig feldolgozunk". "Családi tradíciók szállnak apáról fiúra, hogy jönne ehhez a sült tücsök vagy sáska az ünnepi asztalon?" 

Ezért is kell ragaszkodnunk a termőföldhöz köthető természetes élelmiszer-alapanyagokhoz, mert azok nemcsak mezőgazdasági termékek, hanem szorosan köthetők hozzájuk az ünnepeink, hagyományaink 

- mondta.

A miniszter beszélt arról is, hogy nincsen húsvét tojás nélkül sem. A hímes tojás színei és motívumai kultúránk fontos részei, nemzeti örökségünk. A vásárlók ma már jól látható, magyar származásra utaló jelölés alapján tudják kiválasztani az itthon termelt árut. Az ünnepi kalácsból pedig 4,2 millió darabot fogyasztunk ilyenkor - közölte.

Nagy István felhívta a figyelmet 

az európai szinten is kimagasló hazai tormatermesztésre, amelynek mennyisége évente 10-12 ezer tonnát tesz ki. 

A magyar torma kiváló minőségű, a gazdálkodók pedig a jövőben is számíthatnak tevékenységük támogatására. A kertészeti ágazat számára idén meghirdetésre kerülő pályázatok a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetők lesznek. Termelői együttműködések létrehozására és a fejlesztések közös megvalósítására biztatta a tárcavezető a gazdálkodókat, mivel ebben rejlik számukra a legnagyobb előrelépési lehetőség.

Az agrárminiszter a videó végén köszönetet mondott a magyar gazdáknak az elvégzett munkájukért, és a kiváló termékekért - áll a tárca közleményében.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában