Erre figyeljen!

2024.03.03. 08:56

Vírusirtó alkalmazással próbálnak adatokat szerezni az online csalók

Online csalókra figyelmeztet a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ): a csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához.

A csalók az Anydesk nevű programot próbálják meg letöltetni, hogy teljes hozzáférést kapjanak az áldozatok számítógépéhez, mobiltelefonjához

Forrás: Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Az NVSZ Facebook-oldalán szombaton közzétett egy telefonhívást, amelyen a csaló azt magyarázza, hogy az Anydesk vírusírtó alkalmazás. Az NVSZ közölte, az alkalmazással valójában teljes hozzáférést adunk a csalóknak a számítógépünkhöz, vagy a mobiltelefonunkhoz. Ezért azt javasolják, telefonálók kérésére ezt a programot soha ne telepítse senki semmilyen eszközre.

A közlés szerint számos olyan árulkodó jel van, amelyből pillanatok alatt kiszúrható, hogy átverésről van szó.

Az NVSZ szerint legyen gyanús: 

ha nem kérhető visszahívás, ha erőszakosan tesznek fel kérdéseket, ha sürgetik, vagy csak egy rövid időkeretet adnak a cselekvésre.

A tájékoztatás szerint az is gyanúra adhat okot, ha a „banki ügyintéző”, „informatikus” nem tudja a bankkártya és bankszámla adatait, és képernyőfotót, vagy egyéb információt kér az elérhető egyenlegekről. Ha a felhívott „védelme érdekében” egy applikáció azonnali letöltését kérik, ha a hívás közben érkező kódokat kérik, mert éppen azok segítségével lopják el a pénzét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában