Mezőgazdaság

2024.04.04. 13:02

Új kapuk nyílnak a magyar–moldovai agrárkapcsolatokban

Befektetések terén nagy lehetőségek előtt áll a két ország, Magyarország elemi érdeke éppen ezért, hogy Moldova az Európai Unió tagja legyen – közölte az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Nagy István agrárminiszter csütörtökön Kisinyovban, ahol Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett, írja az MTI.

MW

Nagy István agrárminiszter Vladimir Bolea moldovai miniszterelnök-helyettessel, mezőgazdasági és élelmiszeripari miniszterrel egyeztetett Kisinyovban

Forrás: Facebook/Nagy István oldala

A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy

a mezőgazdaság mindkét országban kiemelt stratégiai ágazat, éppen ezért a magyar–moldovai agrárkapcsolatok bővítése, az ukrán mezőgazdasági termékek exportjának kérdése, az öntözési tapasztalatok, a precíziós agrártechnológia, a mezőgazdasági drónok, valamit a szárazságtűrő növények területén egyaránt tovább bővíthető a két ország közötti együttműködés.

Nagy István arról is beszélt, meg kell védeni a termelőt, az élelmiszert és meg kell védeni a piacot, ehhez pedig a piacra jutás elősegítése az elsődleges érdek. Ezen a termelő-védő folyamaton dolgozunk majd júliustól az uniós elnökség során – fogalmazott. Hozzátette, ez idő alatt Magyarország lehetőséget biztosít Moldova számára, hogy az unió agrárminiszterei előtt elmondhassák problémáikat és gondolataikat.

A megbeszélés részeként egyetértési nyilatkozat aláírására is sor került, amellyel kapcsolatban Nagy István azt mondta, Moldova a lehetőségek hazája, nagy előrelépés ez a két ország együttműködésében. Magyar agrárérdekeltségek már jelen vannak Moldovában, akik számára ez biztonságot jelent, a további befektetésekhez pedig kaput nyit. A magyar cégek ugyanis bővíteni és fejleszteni szeretnének – fejtette ki a tárcavezető.

Nagy István emlékeztetett, hogy a Moldovai Köztársaság az Agrárminisztérium által finanszírozott magyar FAO ösztöndíjprogramok kedvezményezett országa, éppen ezért Magyarország szívesen várja a diákokat Moldovából. Hozzátette, a megfelelő beruházásokhoz ugyanis szükség van a megfelelő szakemberek képzésére és alkalmazására.

A miniszter moldovai látogatása során találkozott Dumitru Alaiba miniszterelnök-helyettessel, gazdaságfejlesztési és digitalizációért felelős miniszterrel is.

Az egyeztetésen a felek egyetértettek abban, hogy jelenleg sok olyan lehetőség van a gazdasági kapcsolatok bővítésére, amelyek új, precíziós és digitális technológiák bevonását jelentik, tehát egyértelműen előreviszik a gazdaságot.

A további lehetőségek kihasználására beruházásösztönző és beruházásvédelmi intézkedésekkel igyekeznek a gazdaságot serkenteni. Az egyeztetések a közeljövőben Budapesten folytatódnak – tette hozzá az Agrárminisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában