Emlékek tükre

2017.11.04. 11:00

Tarkovszkijról nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Az Emlékek tükre című tárlat Andrej Tarkovszkij önéletrajzi filmje, a Tükör világához kötődik. A rendező műve számos képét a múlt század elejéről származó, régi családi fotók felhasználásával komponálta. E fényképekből válogatott a kiállítás kurátora.

A szeretteiről, ismerős helyszínekről, az ország történelmi pillanatairól készült felvételek értékes fotóarchívumot alkotnak, amelyet szülei hagyományoztak Andrej Tarkovszkijra. A gyűjtemény több mint 500, az 1930-as évekből származó fényképet és üvegnegatívot foglal magába, amelyek nagy részét a neves orosz fotográfus, Lev Gornung készítette, aki a filmrendező édesapja, Arszenyij Tarkovszkij költő barátja volt.

A nagy gonddal kiválogatott 60 fekete-fehér fénykép a művész visszaemlékezéseibe és álmaiba kalauzolja a nézőt, valamint a film kulisszái mögé is betekintést kínál, ahol a felvételek egykori szereplői, az emlékek színészekben és díszletben öltenek testet.

„Spirituális utazás részeseivé válhatunk az élet valósága és a műalkotás között, ezek a rendező számára elválaszthatatlan fogalmak végigkísérték Tarkovszkij munkásságát”

- írja a kiállításmegnyitó meghívója.

A tárlatot november 7-én, kedden 18 órakor Enyedi Ildikó filmrendező nyitja meg a budapesti Műcsarnokban. Az eseményen jelen lesz Andrej A. Tarkovszkij, a filmrendező fia, a Nemzetközi Andrej Tarkovszkij Intézet elnöke és a kiállítás kurátora. A kiállítás december 10-ig várja látogatóit.

Borítókép: Wikimedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!