koerográfiák

2019.03.21. 13:30

Május végén tartják A tánc fesztiválját Veszprémben

A hagyományos belvárosi helyszín mellett két rendhagyó színhelye is lesz az eseménynek.

Veszprém, 2012. május 22. Jelenet a Bozsik Yvette Társulat: Az Ezeregyéjszaka virágai címû elõadásából. A Veszprémi Petõfi Színházban a Bozsik Yvette Társulat elõadásával megkezdõdött a TÁNC Fesztiválja, a XV. Országos és Nemzetközi Kortárs Összmûvészeti Találkozó. A május 26-ig tartó rendezvény a kortárs magyar táncmûvészet képviselõinek egyik legjelentõsebb versenye. A hazai társulatokon kívül fellép a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház is. A seregszemlén tizenkét produkciót láthat a közönség és a szakmai zsûri. MTI Fotó: Nagy Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Nagy Lajos

Május 22. és 26. között rendezik Veszprémben A Tánc fesztiválját, amely idén 15 produkciót kínál a közönségnek – közölte a fesztivál művészeti igazgatója a városban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Krámer György elmondta, hogy a hagyományos belvárosi helyszín mellett két rendhagyó színhelye is lesz a fesztiválnak, a Veszprém Agóra kulturális központ és környéke, valamint az inotai Retro Színház.

A helyszínválasztással a város lakóinak mind szélesebb körét szeretnék megcélozni a szervezők, csatlakozva a Veszprém által elnyert Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címmel is fémjelzett törekvéshez – tette hozzá.

A fesztivál nyitónapján, május 22-én Gergye Krisztián Társulata és Ladányi Andrea lép a közönség elé a Veszprém Agóra előtti téren, a fesztiválnyitót a színházteremben tartják, ahol az est zárásaként Frenák Pál Társulata mutatja be produkcióját.

Másnap Gergye Krisztián Társulata és Gloria Benedikt Kokoschka babája című előadását láthatják a nézők a Veszprém Agórában, a belvárosi rendezvényközpontban pedig a Duda Éva Társulat előadása szerepel a programban.

Május 24-én a Dart Társulat Alpha című produkciója látható az inotai Retro Színházban, a Hangvilla rendezvényközpontban pedig a Közép-Európa Táncszínház Special Society című előadása, majd Mádi László, Térfalók című produkciója kerül színre.

Május 25-én a Győri Balett Forgószél című előadását és a Pataky Klári Társulat Mint egy táj című produkcióját láthatják az érdeklődők a Hangvillában, a Székesfehérvári Balett Színház Naplemente című előadása pedig az inotai Retro Színházban látható.

A rendezvény zárónapján Ujszászi Dorottya I hear you című koreográfiáját láthatják az érdeklődők a Hangvilla színháztermében, majd a fesztivállal kapcsolatos nyilvános vitát követően a zsűri tagjainak fellépése következik, amelyet a Magyar Táncművészeti Egyetem záró gálája követ.

A fesztivál zsűritagja lesz Jorma Uotinen finn táncos-koreográfus, Ladányi Andrea táncművész, Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója, M. Tóth Géza filmrendező, Hegyeshalmi László festőművész és Kerekes Blanka fuvolaművész. A rendezvény háziasszonya Stohl Luca táncművész lesz – tette hozzá.

A fesztivál előrendezvényeként április 29-én a Frenák Pál Társulat művészei interaktív táncfoglalkozást tartanak, valamint fiatal koreográfusok mutatkoznak be.

Borítókép: illusztráció: jelenet a Bozsik Yvette Társulat: Az Ezeregyéjszaka virágai című előadásából. A Tánc Fesztiválja Veszprém 2012.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!