viasszal írt üzenet

2019.12.02. 22:45

Már biztosan nem vész el a magyar tojásfestés hagyománya

A hiánypótló alkotás 15 jelentős tájegységünk motívumait mutatja be.

„Eddig még nem született olyan mű, amely a magyar tájegységek tojásfestészetét összefoglalná. Kutatásaim során találtam olyan tájegységeket is, amiről nincs írásos anyag, ezért úgy éreztem érdemes lenne ezt egy összefoglaló műben megjelentetni” – mondta Fekete Ildikó Junior Prima-, Magyar Kézműves Remek- és Gránátalma díjas tojásfestő, a Népművészet Ifjú Mestere, a „Viasszal írt üzenet. A Kárpát-medence hímes tojásai” című könyvének bemutatóján.

A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, ugyanis ez a hiánypótló alkotás olyan 15 jelentős tájegységünk motívumait mutatja be, mint a Muravidék, Sárköz, Gyimes, Hétfalu, Árapatak vagy Háromszék.

„A hagyomány nem vitrinbe zárt kincs, hanem velünk élő és általunk velünk együtt változó érték. A tradíció és a modernitás harmonikus egységének legszebb bizonyítéka Fekete Ildikó tojásfestő művészete” – írja Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége a kötetben megjelent ajánlójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!