klasszikus zene

2021.04.26. 12:20

Gyerekkora óta járja hegedűjével a világot Nédó Olga

Nédó Olga Nívó-, Prima- és Kölcsey-díjas hegedűművész, a Magyar Vöröskereszt kulturális és jószolgálati nagykövete, a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház kulturális vezetője.

Forrás: nedoolga.hu / Life.hu

Zenei tanulmányait kilenc évesen kezdte Budapesten, a Tóth Aladár Zeneiskolában. 2005-ben felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2009-ben vette át hegedűtanári és kamaraművészi diplomáját. Fiatal kora ellenére számos hazai és külföldi hegedűverseny nyertese, illetve több díj büszke tulajdonosa – írja a Life.hu.

Shakespeare szerint „Színház az egész világ!”, s ez rád is igaz, még ha hegedűvel is áll a színpadra. Hogy kezdődött és hol tart a színházi karriered?

Mindig is közel állt hozzám a színház világa. Korábban lehetőséget kaptam szerepelni több előadásban, főleg musicalekben. Ezek közül is a legemlékezetesebb az Édes Anna volt, amit Tóth Ádám rendezett, és több ezer ember látta. A legérdekesebb és legmeglepőbb feladattal 2018-ban szembesültem, amikor Andrási Attila, az Udvari Kamaraszínház rendezője és művészeti vezetője felkért, hogy játsszak a Tizennyolc című történelmi drámájában. Igazi kihívásnak tekintettem, és természetesen igent mondtam. Attilával azóta is nagyon jól tudunk együtt dolgozni. A társulat valamennyi előadását szeretem, de a szívemhez még mindig a Tizennyolc áll a legközelebb, amit a mai napig nagy sikerrel játszunk. Magától értetődik, hogy egy színházi légkör egészen más hangulatot varázsol a hétköznapjaimba. És ez csodálatos! De azért nincs szándékomban átnyergelni, és nem pályázom színészi babérokra. Persze, mint minden művészben, bennem is ott bujkál egy egészséges szereplési vágy, de ezt maximálisan kiélem hegedűművészként.

Fotó: Udvari Kamaraszínház / Life.hu

24 évesen szerezted meg hegedűtanári és kamaraművészi diplomádat. Hogy képzelted akkor a jövődet?

Hát koronavírusra, bevallom, nem számítottam. Mindenesetre a karrierem szempontjából kegyes volt hozzám a sors. Mindig is nagy álmom volt, hogy saját önálló lemezt készítsek, és ezt meg is valósítottam. Természetesen friss diplomásként még nem gondoltam, hogy mára már a harmadik albumomat tartom majd a kezemben. A Régen és Ma projekt keretében megjelent „...mert három a magyar igazság” című ingyen letölthető albumom, melyen magyar népdalok mai, korszerű hangzásvilágú feldolgozása hallható. Gitár, zongora, fuvola, doromb, basszusgitár, hegedű tolmácsolásában élednek újjá az ismert és kevésbé ismert dallamok. A három lemezem közül ezt érzem a legfontosabbnak. Ez a CD a népdalok újragondolása, hagyomány és merész modernség ötvözése. A Hejj Dunáról c. népdal azért lett az első dal a korongon, mert a doromb és a basszusgitár gyökeresen eltérő hangzásvilágának találkozásából fantasztikus dolog sült ki. Az albumon hallható Látod édesanyám című dalt nemrég elvesztett édesanyám emlékének ajánlottam. Érdekessége, hogy a modern zenét párosítottuk a régi magyar népdalhoz, s így különleges zenei csemege keletkezett. S bár a felvétel közben nem mindig sikerült leküzdenem a sírást, de talán épp azért lett ennyire jó, mivel a legmélyebb érzések találkoznak benne. Ha még sokáig folytatódik a karantén, hamarosan elkészülhet a negyedik lemezem (nevet). De komolyra fordítva a szót, nehezen viselem, hogy hiányzik a színpad és a közönség. Szeretnék mihamarabb visszaállni, de tudom, hogy ez egyelőre nem lehetséges, és bízom abban. hogy minél előbb véget ér ez az időszak.

A teljes interjú ITT olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!