Kitekintés a nagyvilágba

2022.04.16. 08:50

Világhírű spanyol művészek mutatkoznak be hazánkban

Antonio Benítez Barrios fotókiállítása és Ignacio García színházi rendezése várja a magyar közönséget.

Antonio Benítez Barrios spanyol kortárs fotóművésznek nyílt kiállítása Fading Europe címmel a Budapesti Cervantes Intézetben. Lope de Vega klasszikusa, A kertész kutyája pedig a kortárs spanyol színház meghatározó alakja, Ignacio García rendezésében látható a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.

Antonio Benítez Barrios Fading Europe című kiállítása május 31-ig látható a Budapest Fotó Fesztivál részeként. A spanyol kortárs fotográfia kiemelt alakjának képei az épített környezetünk egyedi megközelítésével reflektálnak a múltra, és azon keresztül a jelenre. 6 éve indult projektje alatt Antonio Benítez Barrios beutazta a régi Európát, megörökítve annak elhagyatottságát.

Felfedeztem, hogy a múlt nem hajlandó eltűnni, valósággal megáll ezekben az üres terekben, jól érzi itt magát. sőt, át is alakítja azokat

– fogalmazott a fotográfus.

A spanyol fotós-újságíró alig 15 évesen kezdte pályafutását szociofotósként, ma már egy osztrák és egy amerikai hírügynökségnek is dolgozik.

A Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán szerdán mutatják be Lope de Vega A kertész kutyája című klasszikusát, a kortárs spanyol színház meghatározó alakja, Ignacio García rendezésében. A mű történetének alaphelyzete egy szerelmi háromszög, amelyet félreértésből, féltékenységből és irigységből fakadó vígjátéki elemek szőnek át. A látszat mögött azonban mély, fájdalmas kérdések lappanganak.

További alkotók is Magyarországra látogatnak

Április 14-én angol, május 11-én spanyol felirattal lesz látható Roberto Bolano chilei író 1998-as regénye alapján készült előadás Vad nyomozók címmel a Radnóti Tesla Laborban. A párhuzamos valóságok övezte történet közös nyomozásba, kontinenseken átívelő, külső és belső utazásba hívja a nézőket egy titokzatos költőnőnek a folyton elillanó nyomában. Mindkét előadás után szakértők részvételével beszélgetést tartanak Roberto Bolano munkásságáról. Áprilisban péntekenként egy-egy női rendező által készített dokumentumfilm lesz elérhető 48 órán keresztül ingyenesen a Cervantes Intézet csatornáján. A műsorra tűzött filmek a Málagai Filmfesztivál Zonazine szekciójában szerepeltek és női nézőpontból közelítik meg a politikai és társadalmi problémákat, bennük az énkeresés kérdését, de napjaink ökológiai és humanitárius dilemmáival is foglalkoznak.

Borítókép: AFP / Oscar del Pozo

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában