Elismerés

2023.09.06. 18:20

A Nemzet Színészévé választották Benedek Miklóst

Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész-rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának tagját választották a nemzet színészévé a cím eddigi birtokosai szerdán Budapesten – tájékoztatta a Nemzeti Színház az MTI-t.

MW

Benedek Miklós Bogulawski szerepében Spiró György Az imposztor című színdarabjának fotóspróbáján

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt nemzet színésze címet egyszerre 12 művész viselheti. Benedek Miklóst a július 19-én elhunyt Balázsovits Lajos helyére választották meg.

Benedek Miklós 1969-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szinetár Miklós osztályában, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1983-tól húsz évig volt a Katona József Színház, később hat évig ismét a Nemzeti Színház tagja. 1992-től tizenöt évig oktatott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A kilencvenes években a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

A nagy sikerű Budapest Orfeum című zenés darab szellemi atyja. Számos előadást rendezett, köztük Heltai Jenő-, Molnár Ferenc- és Shakespeare-darabokat. Az Orlai Produkció előadásaiban 2011 óta játszik.

Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán gratulált Benedek Miklósnak

A Nemzet Színésze címet a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak.

 A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.
A Nemzeti Színház közleménye szerint a nemzet színészei közül Molnár Piroska, Szacsvay László, Bodrogi Gyula, Jordán Tamás, Udvaros Dorottya és Lehoczky Zsuzsa személyesen is jelen volt a budapesti Nemzeti Színházban tartott megbeszélésen.
A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott, beltöltötte 62. életévét, 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

A Nemzet Színésze címet jelenleg Benedek Miklós mellett Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Udvaros Dorottya viseli.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában