Hungarikum

2024.02.04. 19:10

Závogyán Magdolna: a hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája

A hagyománytisztelet őseink örökségének megtartó csodája; napjainkban azonban már nem elegendő csupán őrizni a hagyományokat, újra kell értelmezni és fogalmazni azokat, mielőtt idegenné válnak a következő generációk számára – fogalmazott a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára vasárnap Lakiteleken.

MW

A kecskeméti Híres Néptánctanoda Csutora Csoportja

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Závogyán Magdolna a Hungarikum Ligetben február 2. és 4. között zajló, Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű néptáncos seregszemlén arról beszélt, ha a hagyományok 21. századi megélése azok tiszteletéből fakad, akkor „a forrás tiszta marad és bő vizet ad számunkra”.

Kiemelte: a felelősség, amely mindenki vállán nyugszik, nagy, ugyanakkor örömteli.

Felelősséget viselünk gyerekeink, fiataljaink jövőjéért szülőként, nagyszülőként, közösségeink tagjaként, pedagógusként, kulturális szakemberként és állampolgárként egyaránt

– tette hozzá.

Az államtitkár szerint az identitás kialakulása a bölcsőben kezdődik. A személyiséget egy életen át gyúrják, alakítják külső hatások és belső folyamatok, de a tapasztalat szerint „a gyermekkorban megszerzett tudás és viselkedési minta válik olyan természetessé, mint a lélegzetvételünk” – fogalmazott.

ZÁVOGYÁN Magdolna
Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára
Fotó: Mészáros János / Forrás: MTI

Závogyán Magdolna hangsúlyozta:

néptáncot járó gyermekeket és fiatalokat látni kegyelmi állapot, semmihez sem fogható, szívet-lelket csordultig árasztó csoda.

Szerinte a néptánc ősi kódolt anyanyelve minden gyermeknek. A Hungarikum Ligetben fellépők pedig tökéletesen beszélik ezt a nyelvet. A ritmus, a zene, a mozdulatok vérükké válnak és egy életen át elkísérik őket. A néptáncos gyermekek „a jövőnket, a haza jövőjét jelentik” – fogalmazott.

A lakitelki Ifjúsági néptánccsoport az első alkalommal megszervezett Élő Hagyományunk Kösöntyű Találkozója elnevezésű rendezvény, a Kárpát-medencei néptáncosok, népzenészek seregszemléjének harmadik napján Lakitelken, a Hungarikum Liget Kárpátia Rendezvényházban 2024. február 4-én
Fotó: Mészáros János / Forrás: MTI

A Kárpátia Rendezvényházban zajló találkozón a Kárpát-medence magyarlakta területeiről, a többi között Erdélyből, a Felvidékről és a Délvidékről 18 felnőtt, valamint 14 gyermek- és ifjúsági néptánccsoport, mintegy 1000-1200 táncos és hét zenekar lép színpadra.

A Kárpát-medencei magyar hagyománytisztelő néptáncegyüttesek, népzenekarok, kézművesek, őstermelők és alkotóművészek találkozóján a néptáncbemutatókhoz kiállítások és koncertek, közös imádságok, valamint kézművesek, népművészek és kistermelők vására is kapcsolódik.

A seregszemle a Hungarikum Liget és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola főszervezésében valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában