egy bajnok véleménye

2017.08.02. 17:12

Pieter van den Hoogenband: Ilyen példaképekre van szükség

Az egykori háromszoros olimpiai bajnok úszó nagyon sajnálja, hogy nem lehetett ott a vizes világbajnokságon, de így is megvan a véleménye a magyar sportolókról.

A holland klasszis a vizes vb-vel egy időben megrendezett győri EYOF-on vezette a holland csapatot, ezért nem láthatta élőben a versenyzőket, de így is szép emlékeket őriz Budapestről. 2006-ban ugyanis a budapesti Európa-bajnokságon nyerte utolsó aranyérmét, sőt még arra is emlékszik, amikor a 2004-es athéni olimpián megnyert 100 gyors után a magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai megtapsolták. Mint a Nemzeti Sport interjújából kiderül, épp ezért nagyon sajnálta, amikor 2012-ben nem nyerték meg az Eb-t Eindhovenben, és hogy az idén nem sikerült a horvátok elleni fináléban diadalt aratniuk.

Cseh Lászlót és Hoszzú Katinkát nagyszerű embereknek tartja, igazi példaképeknek, és támogatja is Katinka kezdeményezését a FINA változtatási javaslataival szemben, de úgy érzi, ő már egy másik generációhoz tartozik, semhogy képviseltesse magát ebben az ügyben.

Elmondta, nagykövetként szeretné tovább népszerűsíteni a sportágat, edzőnek viszont túl türelmetlen:

„Olimpiai bajnokként nagykövet akarok lenni, aki népszerűsíti a sportágat. Rossz edző volnék, nincs elég türelmem ahhoz, hogy a nulláról indulva építsek fel úszókarriereket. Inkább szeretném megteremteni a feltételeket a fiataloknak, s a tudományos eredményeket felhasználva fejleszteni a sportágat” – fogalmazott, majd hozzátette: a holland úszás helyzete jelenleg nem a legrózsásabb, sokat kell még dolgozni egy bajnok generáció kineveléséhez.

2008-ban döntötték meg nyolc évig élő, száz gyorson felállított világrekordját, ezzel kapcsolatban úgy véli, a rekordok arra valók, hogy megdőljenek. Mindössze azt fájlalja, hogy szuperdresszben döntötték meg a csúcsát, mint mondja: „a cáparuhákat nem szerettem, mert a legjobb sportolókra és nem a legjobb dresszekre vagyunk kíváncsiak.”

Arra a kérdésre pedig, hogy nem sajnálja-e, hogy nem szerzett soha világbajnoki aranyat, egy barátja szavaival válaszolt: „Michael Klim mondta, hogy ő mind a négy, az 1998-as világbajnokságon nyert vébéaranyát elcserélné egyetlen olimpiai győzelemre” , majd hozzáfűzte: szüksége volt a világbajnokságokra, hogy begyakorolja újításait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!