Eb-selejtező

2023.11.19. 14:25

Magyarország–Montenegró: sikerült a bravúr – győzött, csoportelsőként jutott tovább a magyar válogatott (videó) – frissített

A telt házas Puskás Arénában aratott sikernek köszönhetően a nemzeti együttes immár 12 találkozó óta nem talált legyőzőre – legutóbb 2000 márciusa és 2001 áprilisa között volt ilyen jó sorozata – és 1976 után zárt ismét veretlenül egy naptári évet. A magyar labdarúgó-válogatott a második félidőben hátrányból fordítva 3–1-re legyőzte a vendég montenegrói csapatot a vasárnapi Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportelsőként végzett és a második kalapból várhatja december 2-án a jövő évi kontinensviadal hamburgi sorsolást.

MW

A magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország–Montenegró mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

A magyar drukkerek nagy lelkesedéssel és élőképpel fogadták az Eb-re kijutott nemzeti együttest: az egyik kapu mögötti lelátón a magyar zászló rajzolódott ki azzal az üzenettel, hogy "irány az Eb".

A magyar (b) és a montenegrói válogatott a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország–Montenegró mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: /Kovács Tamás / Forrás: MTI

Jó iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét csapat vezetett ígéretes támadásokat, de a védelmek rendre menteni tudtak, mielőtt gólhelyzet alakult volna ki, így bár komoly izgalmak nem voltak, de küzdelmes játék zajlott a pályán. 

A magyarok jóval többet birtokolták a labdát, de mezőnyfölényük lehetőségekben nem nyilvánult meg, az első félórában egyetlen kaput eltaláló lövés sem volt. Az első tíz percet leszámítva csendesen csordogáló mérkőzést láthatott a közönség úgy, hogy a magyarok kontrollálták a játék menetét. 

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán gratulált a győzelemhez:

Ennek ellenére a meccs első kapura tartó kísérletéből váratlanul a vendégek szereztek vezetést. A bekapott gól nagyobb erőbedobásra sarkallta a magyar csapatot, amely a szünet előtti percekben nagyobb nyomást helyezett ellenfelére, ekkor már helyzete is volt, de Gazdag nem találta el a kaput.

Marco Rossi szövetségi kapitány kettős cserével próbálta frissíteni a csapatát, amely a térfélcserét követően ott folytatta, ahol az első félidőt abbahagyta, azaz támadólag lépett fel, de a vendégvédelem állta a sarat. 

A montenegróiak a második félidő elejétől minden alkalmat megragadtak, hogy húzzák az időt és tördeljék a játékot, hogy a magyarok lendületét megtörjék.

 Rossi tanítványainak hiába volt több mint tíz lövése, először a 63. percben találták el a kaput, de Ádám kísérlete csemege volt montenegrói kapuba becserélt Djukicnak. 

Néhány perccel később viszont Szoboszlai ismét igazolta világklasszisát, előbb egy cselsorozat végén talált a kapuba, majd Ádám nagyszerű passzát követően is eredményes volt. 

Szijjártó Péter a lelátón

Miközben a magyarok két perc alatt fordítottak, a montenegróiak értesültek arról, hogy győzelemmel kijutnának az Eb-re, mert a csoport másik találkozóján vesztésre álltak a szerbek. 

NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
A gólszerző Szoboszlai Dominiknak (b) gratulál csapatársa, Nagy Ádám 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás:  MTI

 Az 55. percben a montenegróiak kapusa, Mijatovics sérülése miatt percekig leáll a játék. 

Milan Mijatovic, a montenegrói válogatott kapusa 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A vendégek így elszántan rohamozni kezdtek, de Dibusz ihletett formában védett, legalább négy-öt bravúrja volt, amivel megőrizte a magyar válogatott számára a minimális előnyt. 

A slusszpoén sem maradt el, ugyanis a ráadásban a nemzeti együttes legtapasztaltabb játékosa, 

Nagy Ádám is betalált, aki 77. fellépésén másodjára volt eredményes címeres mezben.

NAGY Ádám; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik (b) és Nagy Ádám, a magyar válogatott játékosai ünnepelnek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Novák Katalin köztársasági elnök a lelátóról posztolt:

A Magyar Labdarúgó Szövetség is aktív volt a Facebookon: 

FÉLIDŐ: 0-1 (Szerbia – Bulgária 1-0, az élő tabellát Szerbia vezeti 1 ponttal Magyarország előtt)

A lefújást követően a közönség hosszasan ünnepelte az Eb-re veretlenül és csoportelsőként kijutott válogatottat, amellyel közösen elénekelte a Himnuszt.

Szoboszlai Dominik és Marco Rossi is köszönetet mondott a szurkolóknak.

ROSSI, Marco
Marco Rossinak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának (j) gratulálnak a szurkolók a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A köztársasági elnök is gratulált a győzelemhez: 

Eb-selejtező, G csoport, 10. (utolsó) forduló:

Magyarország–Montenegró 3-1 (0-1)
Puskás Aréna, 65 ezer néző, v.: Danny Makkelie (holland)
  gólszerzők: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezic (36.)
  sárga lap: Szoboszlai (26.), Gazdag (35.), Dibusz (78.), Nagy Zs. (87.), illetve Camaj (13.), Savic (18.), Rubezic (34.), Vesovic (47.), Vujacic (70.), Raickovic (88.), Kuc (92.)

  Magyarország:
  -------------
Dibusz - Balogh, Lang, Szalai A. - Bolla (Nego, a szünetben), Nagy Á. (Szuhodovszki, 94.), Styles (Horváth K., 64.), Nagy Zs. - Gazdag (Kalmár, a szünetben), Szoboszlai - Ádám (Németh A., 78.)

  Montenegró:
  -----------
Mijatovic (Djukic, 58.) - Rubezic (Raickovic, 76.), Savic, Vujacic - Vesovic (M. Vukcevic, 55.), Jankovic (Radulovic, 70.), Kuc, Camaj (Krstovic, 70.), A. Vukcevic - Osmajic, Jovetic

  I. félidő:
  ----------
  36. perc: Camaj baloldali beadását Jovetic fejelte középre Rubezichez, aki közelről a kapu bal oldalába bólintott (0-1).

  II. félidő:
  -----------
  67. perc: Szoboszlai pazar cselsorozattal tört be a 16-os jobb oldalán, majd két védő között elfutva laposan kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1).
  68. perc: Ádámtól kapott nagyszerű passzt Szoboszlai a montenegrói 16-os bal oldalán, majd a Liverpool középpályása 8 méterről a jobb felső sarokba lőtt (2-1).
  93. perc: Szoboszlai bal felső sarokba tartó szabadrúgását ugyan Djukic védte, de a labda Nagy Ádámhoz került, aki az ötös jobb sarkáról kapásból lőtt a hálóba (3-1)

Döntetlennel jutottak ki a szerbek 

A magyarokkal azonos csoportban szereplő szerb válogatott 2-2-es döntetlent játszott a nyeretlenül záró bolgárokkal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezősorozat zárófordulójában, így Marco Rossi együttese mögött másodikként jutott ki a jövő nyári, németországi kontinensviadalra.

A szerbeknek az utolsó fordulóban egy pontra volt szükségük a biztos továbbjutáshoz, de mint végül kiderült, a magyar együttes Montenegró elleni 3-1-es sikerével akkor is továbbjutottak volna, ha kikapnak a zárómeccsén. Ez utóbbi forgatókönyvre volt is esély, mivel a második félidő közepén a bolgárok 1-0-s hátrányból a 69. percre fordítani tudtak Georgi Ruszev és Kiril Deszpodov találataival.

A szerbek végül nem hagyták a magyarok kezében a sorsukat és Srdjan Babic 82. percben fejelt góljával kiegyenlítettek.

Szerbia önálló története során ezzel először jutott ki Európa-bajnokságra. Szerbia-Montenegró 2000-ben szerepelt Eb-n, míg Jugoszlávia négyszer játszott kontinensviadalon.

Az EURO-2024 biztos résztvevői

A házigazda németek mellett a selejtezőből már 16 válogatott biztosította helyét a jövő évi, 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyre június 14. és július 14. között kerül sor.

A biztos résztvevők: Németország (házigazdaként), MAGYARORSZÁG (G csoportból), Spanyolország (A), Skócia (A), Franciaország (B), Hollandia (B), Anglia (C), Törökország (D), Albánia (E), Belgium (F), Ausztria (F), Szerbia (G), Dánia (H), Románia (I), Svájc (I), Portugália (J), Szlovákia (J).

Dibusz: amikor szükség volt rám, hozzá tudtam tenni

A két gólt szerző Szoboszlai Dominik mellett a kapus Dibusz Dénes volt a magyar labdarúgó-válogatott legjobbja a Montenegró ellen 3-1-re megnyert Európa-bajnoki selejtezőn, amellyel Marco Rossi együttese veretlenül végzett csoportja élén.

A 75. percig nagyjából nem is kellett kézzel beleérnem a labdába, így nyilván ez egy elég nehéz szituáció volt, szerencsére a csapat meg tudta fordítani az eredményt, a végén pedig, amikor szükség volt rám, akkor én is hozzá tudtam tenni

 – nyilatkozta a Ferencváros 33 éves hálóőre a Puskás Aréna vegyes zónájában. 

Az első félidőt úgy gondolom, hogy uraltuk, de nem sikerült betalálni, viszont mi jól reagáltunk, Szobi sebességet váltott és megfordította az eredményt, büszkék lehetünk az egész selejtezősorozatra

 – összegzett a hálóőr, akinek az egyik montenegrói helyzetnél egymást követően négy nagy védést kellett bemutatnia, összességében pedig hatszor akadályozta meg a vendégeket a gólszerzésben.

DIBUSZ Dénes
Dibusz Dénes, a magyar válogatott kapusa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Nagy Ádám szerint az, hogy gólt rúgott, "hab a tortán"

A nemzeti csapatban öt év után talált be újra, összességében pedig másodszor volt eredményes a 77-szeres válogatott Nagy Ádám, aki szintén Szoboszlait emelte ki:

Nagyon örülünk annak, hogy ezt a sorozatot veretlenül, ilyen hangulatban egy győzelemmel tudtuk lezárni. Nyilván az, hogy gólt is szereztem, az hab a tortán. A mérkőzésen volt egy fordulópont, amikor Szobó megmutatta a klasszisát, az egész 90 percet nézve megérdemelten nyertünk

 – fogalmazott az Olaszországban légióskodó középpályás, aki szerint biztos alapokon nyugszik a válogatott, a "kockák" pedig szépen fokozatosan kerülnek a helyükre.

Balogh Botond még fel sem fogta

 Pályafutása során először kapott lehetőséget kezdőként a válogatottban Balogh Botond, aki szépen helyt állt:

 Még fel sem fogtam, mi történt velem. Nagyon hálás vagyok, hogy az egész csapat ilyen segítőkész. Egyre magabiztosabb voltam a pályán és igyekeztem segíteni a támadásoknál. Mindennap azért dolgozom, hogy a keretben lehessek

 – mondta a Parma futballistája.

Rossi: Szoboszlai billentette el a mérleg nyelvét

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint elsősorban a csapatkapitány Szoboszlai Dominik kiemelkedő teljesítményének köszönhetően fordított és nyert 3-1-re a magyar labdarúgó-válogatott. 

Az ellenfél nehéz helyzetbe hozott minket. Mélyen védekezett és nem hagyott teret, így nem tudtunk ritmusosan játszani. A második félidőben sikerült nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni. Elsősorban Szoboszlai Dominiknak köszönhetően nyertük meg a meccset, de nagyon örülök Nagy Ádám góljának is

 – értékelt a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető, aki dicsérte a csereként beállt játékosait is. 

Egy igazi csapat vagyunk. Van, hogy valaki nem a legjobb estéjét fogja ki, de akit beküldök helyette, az igen.

 Az 59 éves tréner hosszasan méltatta a meccs hősét, a két perc alatt két góljával fordító Szoboszlait. 

ROSSI, Marco; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa (j) és Marco Rossi szövetségi kapitány a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Úgy vélte, minden edző sikere az általa irányított játékosok minőségén múlik, éppen ezért boldog, hogy együtt dolgozhat a Liverpool középpályásával.

Ő billentette el a mérleg nyelvét. Az a futballista, aki képes megfordítani a mérkőzés menetét. Három éve az Izland elleni pótselejtezőn nem játszott jól, mégis kirúgta a válogatottat az Eb-re. A segítőim akkor azt kérték tőlem, hogy cseréljem le, de én bent tartottam. A Liverpoolban is mindig végigjátssza a meccseket, Jürgen Klopp sokkal többet edzi, mint én, de hasonlóképpen vélekedünk róla. Szoboszlai világ szinten is éljátékos lesz. Amint még több gólt fog szerezni, eléri a csúcsszintet

 – beszélt a nemzeti együttes 23 éves csapatkapitányáról, aki 38. fellépés 10. gólját szerezte a címeres mezben.

Rossi kifejtette, rendkívül büszke a csoportelsőségre és a veretlenségre is. 

Hozzátette, a 80. percig egy csapat volt a pályán. Megjegyezte, ha három napja Bulgária ellen nem is játszott igazán jól a csapata, akkor még jobban dominált, mint most Montenegró ellen.

Magyarország ebben a selejtezőcsoportban egyértelműen a legjobb teljesítményt nyújtotta. Szerbia második lett, pedig erősebb válogatott, ellenük volt egy csipetnyi szerencsénk

 – vont mérleget Rossi, aki elárulta, Sallai Roland azért volt a kispadon, hogy lefújás után együtt ünnepelhessen a csapattal, de megállapodtak abban, hogy egy percet sem fog játszani.

Rossi az MTI érdeklődésére 

a meccset követő pillanatokról úgy nyilatkozott, nehéz átadni, vagy elmesélni, ahogy a szurkolók ünnepeltek, ezt át kell élni. Hangsúlyozta, soha ilyen bizalmat, bánásmódot nem tapasztalt karrierje során. 

Úgy vélte, ez több is, mint ami az eredményekből fakadna, segítőjével együtt eredendően megkapták a szurkolóktól, hogy az emberi értékeket is elkezdték tisztelni bennük.

Így szólt a Nélküled a mérkőzés előtt: 

Miodrag Radulovic: kalapot kell emeljünk

A montenegrói szakvezető egyetértett abban, hogy Szoboszlai Dominik egy személyben bizonyult döntő faktornak a találkozón.

Jó meccs volt, kiváló közönség előtt. Győzelemre játszottunk, de már az első félidő második felében látszott, hogy nem vagyunk elég frissek, ezért nem tudtunk kellő agresszivitással támadni, de akkor legalább a magyarokat sikerült távol tartani a kaputól. A második félidőben két perc alatt két gólt kaptunk egy kiváló játékostól, de Szoboszlai ezért került annyiba, amennyiért megvették és ezért játszik ott, ahol játszik. Kalapot kell emelnünk előtte

– méltatta Szoboszlait a montenegrói szakvezető, aki elárulta, tudták, hogy vezetnek a bolgárok Szerbiában, ezért is cserélt.

Radulovic szerint Szerbia és Magyarország ellen az egyéni képességek döntöttek,

ez jelentette azt a különbséget, hogy csapata négy ziccert kihagyott, amelyek nagyobbak voltak, mint amiből Szoboszlai gólokat lőtt.

Büszke vagyok erre a három évre, mert kiváltság a válogatottat vezetni, de a jövőről most nem akarok beszélni. Meccsről meccsre javultunk, de a végén nem sikerült kijutni az Eb-re. Lehet, én tettem túl magasra a lécet

– zárta szavait az 56 esztendős tréner.

Szoboszlai: a csapat mindenek előtt!

Szoboszlai Dominik, aki a montenegrói csapat 3-1-es legyőzéséből két góllal vette ki a részét, elsősorban a magyar labdarúgó-válogatott csapatszellemét dicsérte azt követően, hogy a sikerrel csoportelsőként zárt a nemzeti együttes.

Hozzátettem a saját részemet ahhoz, hogy a csapat sikeres legyen. Jómagam mindig a csapatot helyezem előtérbe, mert egyedül nem tudtam volna gólt szerezni

 – mesélt két perc alatt lőtt két góljáról a Liverpool középpályása. 

A nyolcas srác, Marko Jankovic cukkolt és ez motivált. Szeretem az ilyen játékosokat, mert kihozzák belőlem a legjobbat. Gondoltam, megmutatom neki, hova is érkezett. A végén rájött, hol van.

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominiknak, a magyar válogatott játékosának gratulálnak a szurkolók 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Az MTI érdeklődésére 

úgy fogalmazott, mentálisan rendkívül erős a válogatott, mert soha nem adja fel, ez minden játékos fejében benne van, senkinek nem kell elmagyarázni.

 Hozzátette, mindig is a végsőkig küzdenek, ez akkor is így van, ha vezetnek, mert akkor azért harcolnak, hogy ne kapjanak gólt, ahogy ezúttal tették.

"Büszke vagyok a csapatra, ahogy végigcsináltuk ezt a selejtezősorozatot" – jelentette ki Szoboszlai annak kapcsán, hogy a nemzeti együttes kétszer hátrányból fordítva győzött, kétszer pedig hátrányból egyenlítve mentett pontot a selejtezősorozatban. 

Ennek a válogatottnak egyszerű a csapatkapitányának lenni, mert senkinek nem kell elmondani, mit kell csinálni, nem kell könyörögni, hogy csinálja. Mindenki tudja, mi az elvárás, mi a taktika. A sorozat előtt megbeszéltük, hogy jussunk ki, mert képesek vagyunk rá. Ez nem egyéni sport, ez csapatsport. Ez csak a kezdet, mert ez egy fiatal társaság, amely nagy dolgokat érhet el.

Szoboszlai arról is beszélt, hogy ugyanolyan játékosa a válogatottnak, mint mindenki más. Elmondása szerint megdolgozott érte, hogy a Liverpoolban futballozzon, de ezért nem kezelik máshogy. 

SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik, a magyar válogatott játékosa a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Hozzátette, még mindig több van benne, sokat kell tanulnia és fejlődnie, viszont mindig és mindenek előtt a csapatot nézi, ezért ugyanúgy örült Nagy Ádám góljának.

Nem volt olyan kellemes zárt kapuk mögött játszani. Reméljük, soha többet nem lesz ilyen, mert elképesztő érzés 65 ezer néző előtt ilyen meccset játszani, hátrányból felállni és csoportelsőként kijutni 

– összegzett a 23 éves csapatkapitány, aki 38. fellépésén a 10. gólját szerezte a címeres mezben.  

"Sosem teher a hazát képviselni".

Szoboszlai arról is szót ejtett, hogy érzése szerint elkezdték tisztelni a magyar csapatot. Korábban volt erre ellenpélda, de pórul is jártak – fogalmazott. Hangsúlyozta, 

a magyar csapat viszont mindig, mindenkinek megadja a tiszteletet.

Korábban írtuk:

A külgazdasági és külügyminiszter sem marad ki a drukkerek sorából – a Facebookon posztolt.

Orbán Viktor: hajrá, magyarok!

A miniszterelnök is drukkol a nemzeti csapatnak – a közösségi oldalán posztolt fotót. 

Novák Katalin is szurkol a válogatottnak

 Így vonultak az ultrák

Az ultrák felhívására 13:30-kor indult el a vonulás a Verseny utcából, ahonnan mintegy egy órával a meccs kezdete előtt érkeztek meg a Puskás Arénához a drukkerek – írja az Origo.

Fergeteges a hangulat a Puskás Arénában

A válogatott társaságában hangolnak a szurkolók a mérkőzésre – a Magyar Labdarúgó Szövetség a közösségi oldalon posztolt fotókat.

Marco Rossi négy helyen változtatott a kezdőcsapaton

A magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető a kapuban – ahogy eddig a sorozat összes találkozóján – Dibusz Dénesnek szavazott bizalmat, előtte pedig Lang Ádám és Szalai Attila mellett ezúttal Balogh Botond szerepel majd a védelemben. 

A jobb szélen Bolla Bendegúz, a balon pedig az eltiltott Kerkez Milos helyett Nagy Zsolt futballozik, a rivális támadásait pedig szokás szerint Nagy Ádámnak és Styles Callumnak kell megszűrnie.

A támadó trióban Ádám Martin lesz az előre tolt ék, őt pedig a csapatkapitány Szoboszlai Dominik, valamint Gazdag Dániel segíti.

A holland Danny Makkelie sípjelére a Puskás Arénában 15 órakor kezdődik a magyar–montenegrói mérkőzés, amelyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít. 

A 11 találkozó óta veretlen és már biztos Eb-résztvevő nemzeti együttes döntetlennel bebiztosítaná a csoportelsőségét, amellyel december 2-án a második kalapból várhatja a hamburgi sorsolást.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapata:

Dibusz - Balogh, Lang, Szalai A. - Bolla, Nagy Á., Styles, Nagy Zs. - Gazdag, Szoboszlai - Ádám
 

  Eb-selejtezők, G csoport, 10. (utolsó) forduló:
MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00
Szerbia-Bulgária, Leskovac 15.00

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában