2024.06.22. 10:27
A hét süteménye: macskaszem
A nagy klasszikusok sosem mennek ki a divatból, ilyen a macskaszem is. Csak olyan hozzávalókból készül, amelyet mindenki szeret, így az egész család kedvére lakmározhat az elkészült finomságból, ami nem mellesleg sokáig eláll.
A tésztához:
30 dkg liszt
14 dkg puha vaj
4 db tojássárgája
1 mokkáskanál kristálycukor
0.5 mokkáskanál só
2 evőkanál tejföl
1 dkg élesztő
A töltelékhez:
70 dkg magozott meggy
1 evőkanál kristálycukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
A diós habhoz:
4 db tojásfehérje
20 dkg kristálycukor
20 dkg darált dió
A kenéshez:
2 evőkanál tejföl
ELKÉSZÍTÉS
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A meggybefőttet lecsepegtetjük.
- Elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, és a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk.
- A vajas liszthez adjuk a tojássárgájákat, a cukrot, a sót és a tejfölt, kissé elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól formázható tésztát kell kapnunk, ha kell még, lazíthatjuk egy kevés tejföllel.
- A kidagasztott tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk, és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk őket egyenként egy-egy hosszúkás téglalappá. A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, így könnyen leragad. De ha sütőpapíron nyújtjuk, azzal együtt könnyen át tudjuk majd emelni a tepsire.
- A lecsepegtetett magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd kirakosgatjuk egy sorban a kinyújtott tésztalap két hosszabbik oldalának szélén. Mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a tésztát a meggyszemekkel, de középen szabadon hagyunk egy 5-6 cm-es sávot. Ide kerül majd a diós hab.
- A tésztát a papírral együtt áttesszük a tepsire, a felesleges sütőpapírt levágjuk, hogy a másik két tésztarúd is mellé férjen majd.
- A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd amikor szép fényes, óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
- A diós hab egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkok közepén.
- Ugyanígy járunk el a másik két adag tésztával is.
- A diós, meggyes tésztarudak szélét lekenjük tejföllel. A habra nem kell kenni, csak a tésztára.
- A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük a macskaszemrudakat. Szeletekre vágva tálaljuk.
NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A KLASSZIKUS MACSKASZEM!
Forrás: mindmegette.hu