Édes élet

2024.06.22. 10:27

A hét süteménye: macskaszem

A nagy klasszikusok sosem mennek ki a divatból, ilyen a macskaszem is. Csak olyan hozzávalókból készül, amelyet mindenki szeret, így az egész család kedvére lakmározhat az elkészült finomságból, ami nem mellesleg sokáig eláll.

Koszorus Rita

A tésztához:
30 dkg    liszt    
14 dkg    puha vaj    
4 db    tojássárgája    
1 mokkáskanál kristálycukor    
0.5 mokkáskanál só    
2 evőkanál tejföl    
1 dkg    élesztő    
A töltelékhez:
70 dkg    magozott meggy    
1 evőkanál  kristálycukor    
1 mokkáskanál őrölt fahéj    
A diós habhoz:
4 db    tojásfehérje    
20 dkg    kristálycukor    
20 dkg    darált dió    
A kenéshez:
2 evőkanál tejföl

ELKÉSZÍTÉS

  • A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  • A meggybefőttet lecsepegtetjük.
  • Elkészítjük a tésztát. Ehhez a lisztet a robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a puha vajat, és a dagasztókarral alaposan összedolgozzuk.
  • A vajas liszthez adjuk a tojássárgájákat, a cukrot, a sót és a tejfölt, kissé elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt is, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Kemény, de jól formázható tésztát kell kapnunk, ha kell még, lazíthatjuk egy kevés tejföllel.
  • A kidagasztott tésztát 3 egyenlő adagra osztjuk, és lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk őket egyenként egy-egy hosszúkás téglalappá. A tésztát nagyon vékonyra kell nyújtani, így könnyen leragad. De ha sütőpapíron nyújtjuk, azzal együtt könnyen át tudjuk majd emelni a tepsire.
  • A lecsepegtetett magozott meggyet összekeverjük a cukorral és a fahéjjal, majd kirakosgatjuk egy sorban a kinyújtott tésztalap két hosszabbik oldalának szélén. Mindkét oldalról elkezdjük feltekerni a tésztát a meggyszemekkel, de középen szabadon hagyunk egy 5-6 cm-es sávot. Ide kerül majd a diós hab.
  • A tésztát a papírral együtt áttesszük a tepsire, a felesleges sütőpapírt levágjuk, hogy a másik két tésztarúd is mellé férjen majd.
  • A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, majd amikor szép fényes, óvatosan beleforgatjuk a darált diót.
  • A diós hab egyharmadát egyenletesen eloszlatjuk a tésztacsíkok közepén.
  • Ugyanígy járunk el a másik két adag tésztával is.
  • A diós, meggyes tésztarudak szélét lekenjük tejföllel. A habra nem kell kenni, csak a tésztára.
  • A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük, és 30-40 perc alatt készre sütjük a macskaszemrudakat. Szeletekre vágva tálaljuk.

NÉZD MEG VIDEÓN, HOGYAN KÉSZÜL A KLASSZIKUS MACSKASZEM!

 

Forrás: mindmegette.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában