aszály jött a fagyra

2017.08.26. 07:00

Szuper jó a magyar alma – vinnék határokon át a szüret után

Ezen a héten már több termelő megkezdte az almaszüretet Somogyban is. Az európai almahiány kedvezhet a magyar alma felvásárlási árának, mint megtudtuk, már több európai kereskedő érdeklődött a nálunk termett gyümölcs iránt.

Gyeszát Zsolt

Több somogyi termelő is megkezdte a gála alma szüretét a napokban – mondta lapunknak Tömösváry Máté, a Balaton-Ker-Tész Szövetkezet kereskedelmi vezetője. – Fagy és aszály is sújtotta a termést Somogyban az idén, így az időjárási körülmények nem igazán kedveztek az almának. Több kertben sem tudott szépen megnőni a gyümölcs, az előzetes becslések szerint közepes termőévre számítanak a gazdák.

Ugyanakkor jelentős a kereslet a magyar almára, hiszen több országot is nagyobb mértékben sújtotta a fagy. Tömösváry Máté kérdésünkre elmondta: több almatermelő európai országban, többek között Lengyelországban is nagy mennyiségű termés elfagyott, ezért most nagy a keresleti piac. Így az érdeklődés is, hiszen több környező európai országából is jelentkeztek már kereskedők, akik almát szeretnének vásárolni. A minőségi gyümölcsöt megfizeti a piac. Az étkezési alma felvásárlási ára még mozgásban van, hiszen az igazi szezon majd szeptemberben kezdődik. Ugyanakkor a léalma ára is nőtt az elmúlt két évhez képest.

A szürettel együtt a szövetkezet is megkezdte a héten az ipari alma felvásárlását. A kereskedelmi vezető hozzátette: jellemzően idősebbek az ültetvények Somogy megyében. A szövetkezet megyei tagjai mintegy 300-350 hektáron termelnek több fajta almát, az étkezési és az ipari alma piacára egyaránt.

Ám vannak, akik később kezdik a szüretet. Fagykár sújtotta az idén Pirka László, nagybajomi termelő almásait, és hasonlóképpen jártak többen is a környéken. A termelő szerint megtizedelte a termést az időjárás, hiszen a virágzási időszakban többször is nulla fok alá csökkent a hőmérő higanyszála. Ehhez hozzájárult még a nagy aszály a nyáron, így gyengébb termést tapasztal az idén. Pirka László majd csak később, szeptember derekán kezdi meg a szüretet – jonathan, idared, starking és golden almát termeszt elsősorban, melyet majd maga értékesít Kaposváron és Barcson.

A nagybajomi termelő hozzátette: évek óta jelentkezik a munkaerőhiány az almaszüret idején. Ez különösen az étkezési alma szedésénél jelent problémát, hiszen megvan a fortélya a szüretnek – minőségi gyümölcsöt kell a hűtőházakba adni.

Lecsökkent a fogyasztás, indul az almakampány

A gomba- és a dinnyekampány mellett az alma fogyasztását ösztönző kampányt indít az idei esztendőben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Október közepén indítják majd a kampányt hét kiskereskedelmi áruházlánccal és az Agrármarketing Centrummal együttműködve. A NAK közölte: a fogyasztók figyelmét szeretnék felhívni a kampánnyal a jó minőségű hazai almára, s megismertetni a vásárlókkal a fajtaválasztékot. Ezzel a termelők piacait is segítik.

Habár a gyümölcs beltartalmi értéke kiváló, csökken az alma fogyasztása. A kamara szerint itthon is korábban mintegy 30 kilogramm volt az éves fogyasztás fejenként, ám ma már ennek csak a fele. A NAK arról is tájékoztatott: az idén mintegy 500-550 ezer tonna alma várható hazánkban, melyből 150-200 ezer tonna az étkezési. A magyar fogyasztók körében hagyományosan a legnépszerűbb fajta a gála, a golden, a jonagold, az idared, a jonathan és a red delicious.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában