Építkeznénk, de hogyan?!

2017.10.21. 17:29

Beindult az építőipar, de hiány van alapanyagból

Már nem csak a munkaerőhiány sújtja az építőipart, hanem az alapanyagokra is várni kell. Ha valaki építkezik vagy felújít, számíthat rá, hogy nagyobb mennyiség vagy speciális építőanyag esetén akár heteket is várhat.

Koszorus Rita

– Szinte mindenre várni kell – mondta el érdeklődésünkre a siófoki Interworks Kft. egyik munkatársa. A cég építőanyagok kiskereskedelmével foglalkozik, s azt mondják: az ember akkor jár a legjobban, ha előre gondolkodik. – Aki most akar venni például drágább térkövet, vagy speciális habarcsot, annak várnia kell. Minimum két hetet, ezért a legjobb, ha egy vagy két hónappal korábban megrendeli az építkezéshez szükséges alapanyagot.

A kaposvári Kapos Épker Kft. kereskedelmi vezetője Sipos Zoltán is hasonló tapasztalatokról számolt be. – A tőzeggyapot kivételével van készletünk, de az október végéig elég csak – mondta a cégvezető. – Nekünk nagy a raktárkészletünk, de mire a megrendelt áru megjön a gyártótól, az 1-2 hónapba is beletelik. Három termékcsoportban vannak nagy elmaradások a megrendelésben: a térkő, a tőzeggyapot és a tégla esetében.

Érdeklődtünk egy marcali barkácsboltban is, ott csak a festékekre kell várni. Ám az üzlet munkatársa azt mondta, azokra mindig várni kell.

Egy balatonlellei építőanyag kereskedésnél azt a tájékoztatást kaptuk: ugyan jól ellátottak árukészlettel, ám ha térkövezni akarunk, türelmesnek kell lenni. Ezek a termékek ugyanis van, hogy csak hat hét alatt érkeznek meg.

A késlekedés oka, hogy a gyárak teljes kapacitással üzemelnek, de még így sem tudják ellátni a piac igényeit.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) friss jelentése szerint a téglagyárak gőzerővel dolgoznak, ugyanis ebben a félévben ismét 25-30 százalékkal nőtt a kereslet a termékek iránt. A szerkezetépítő anyagokat készítő gyárakban is nagyüzem van, hiszen a szálas és EPS szigetelőanyagokra is nagy igény mutatkozik. Ez utóbbiakhoz szükséges alapanyagra szinte egész Európában nagyon erős a kereslet. A MÉASZ szerint a gyorsan megnövekedett rendelésállományok miatt nyúltak meg a szállítási idők, emiatt van az, hogy akár két hónapot is kell várni például szálas hőszigetelő anyagra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában