siker

2018.02.12. 16:00

Rekordévre gyúrnak a somogyi agrárcégek

Jelentősen nőtt a hazai mezőgazdasági termékek külföldi eladása: amíg 2010-ben 5,2 milliárd euró volt az agrárexport, addig ez az érték 2017-re 8,2 milliárd euróra emelkedett. Számos somogyi vállalkozás is rekord árbevételt könyvelhetett el tavaly, s a cégvezetők 2018-ban újabb gazdasági rekordra számítanak.

Harsányi Miklós

– Tavaly közel 22,5 milliárd forintra nőtt a forgalmunk, s ezzel rekord árbevételt értünk el – mondta pénteken Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Az összeg csaknem 70 százaléka exportból származott: a búzán és a kukoricán kívül a repce volt a meghatározó termény számunkra, a legnagyobb mennyiséget a korábbi évekhez hasonlóan hagyományosan  Olaszországba exportáltuk.

A szakember rámutatott: több okra vezethető vissza a 2017-es rekord kivitel. Két éve kiemelkedő mennyiségű kukorica termett hazánkban, amelyből egészen tavaly júliusig szállítottak külföldre, s ez látványosan megemelte a bevételt. Cégük tavaly közel 300 ezer tonna terményt szállított ki, s így a 2016-os mintegy 12 milliárd forintos exportbevétellel szemben múlt évben bő 15 milliárd forintra ugrott a külföldi értékesítés. Hanyecz Imre azt mondta: a gabona csaknem 50 százalékát Somogyban vásárolták fel, közel 300 termelővel állnak kapcsolatban, s ezen kívül Tolna, Baranya és Békés megyéből is jelentős mennyiségű árut rendeltek meg.

– Boszniába búzát szállítottunk, Szlovéniába őszi árpát és kukoricát vittünk, s osztrák felvásárlók is rendeltek tőlünk árut  – tudtuk meg a cégvezetőtől. – Az export korántsem mindig könnyű feladat: tavaly a második félévben ukrán, román, bolgár, és moldáv kukorica árasztotta el az európai piacot, amely a magyar terménynél tonnánként 5-8 euróval olcsóbb. Ez új helyzetet teremtett, s az állapot azóta sem változott gyökeresen.

Prohászka Balázs, a Kométa ügyvezető igazgatója kiemelte: az árbevételt 2017-ben újabb hatmilliárd forinttal növelték, így forgalmuk meghaladta a 42 milliárd forintot. Az export több mint négymilliárd forinttal nőtt, ami 30 százalékos emelkedést jelent: a társaság negyvennél is több országba szállítja termékeit, egyebek mellett Olaszországba és Németországba, s 2018-ban is új piacokat céloztak meg. Jelenleg a kínai export elindításán dolgoznak.

– Az export aránya így már több mint 42 százaléka az árbevételünknek a 2016-os 38 százalékkal szemben – tudtuk meg. – A hagyományos készítményeink mellett egyre sikeresebbek az új termékeink.

A halasok sem maradtak ki az export-üzletből. A nyolc megyében, közel 2000 hektárnyi vízfelületen gazdálkodó Tógazda Zrt. osztrák, lengyel és román piacra adott el pontyot, busát és amurt, s közvetve az olasz és a német fogyasztókat is ellátják somogyi hallal. Szabó Attila, a cég munkatársa azt mondta: a bevétel tíz százalékát adta a kivitel, s 2018-ban további emelkedéssel kalkulálnak.

– Nemcsak a hazai vevők, hanem az osztrák, a német, a francia és újabban a holland vásárlók is fogyasztanak a kiváló somogyi mézből – mondta Mészáros János, a kaposvári Zselici Méhész Egyesület elnöke. – Döntően akácmézet kértek a kereskedők, kisebb tételben hárs, repce és napraforgó is jutott a környező országokba.

Svájcba és Szlovákiába is jut a somogyi bárányhúsból

– A magyar mezőgazdaság külpiaci értékesítése az elmúlt hét évben jelentősen növekedett – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. – Amíg 2010-ban csupán 5,2 milliárd euró volt az agrárexportunk, addig ez az érték 2017-re 8,2 milliárdra növekedett, ez pedig 58 százalékos bővülést jelent. A tavalyi érték egyelőre becslés, hiszen a statisztikai hivatal még csak a január-novemberi adatokat adta ki, ám ezek alapján kijelenthető, hogy 2017-ben rekordot dönt a magyar agrárexport.

Juhász Pál, a hetesi Kapos Ternero Kft. ügyvezető igazgatója azzal számol: az agráriumban érzékelhető kedvező trend 2018-ban folytatódik. Az export egyre inkább felértékelődik vállalkozásuknál is: a 950 millió forintos bevétel 40 százalékát külföldi cégekkel folytatott üzletből származott, s az idén akár 50 százalékra nőhet ez az arány.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában