Rómaiak a Desedán

2024.05.15. 11:25

Római települést találtak a régészek a desedai kemping alatt

A Deseda kemping építése előtt próbafeltárást végeztek a Rippl-Rónai Múzeum régészei a területen, s egy római kori település maradványait tárták fel. További kutatások szükségesek, de az biztos, hogy eddig nem volt írásos nyoma a rómaiak jelenlétének a környéken, bár gyanítható, hogy a Deseda vidéke korszakokon át lakott volt.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A héten befejeződik a próbafeltárás a Deseda partján, ahol egy kis méretű római kori település maradványait találták meg – válaszolta érdeklődésünkre Somogyi Kriszta régész. A település romjai között hulladékgödrökre, árkokra, kemencékre bukkantak. Egy Árpád-kori kút maradványai is megtalálhatók a területen, de azt nem tárták fel egyelőre, mert túlságosan mélynek bizonyult. Nem volt hivatalosan nyilvántartott lelőhely a területen, de a kedvező természetföldrajzi viszonyok alapján számítottak arra, hogy találnak valamit, mert a desedai domboldalon bárhol lehetnek településnyomok különböző korszakokból. A régészek számítása bejött. 

A rómaiak jelenlétének eddig nem volt írásos nyoma a térségben, ezért újdonság, hogy az emlékeiket most megtalálták. Azt még nem akarták elárulni, hogy a római kor melyik időszakáról van szó. 
A próbafeltárások után a maradványok meghatározása, és a nyilvántartott lelőhellyé minősítés következhet, mert ez szabja meg a következő feladatokat, melyeket a régészeknek csinálniuk kell egy beruházás idején – magyarázta Somogyi Kriszta. A menetrend szerint egy megfigyelési és értékelési időszak jön, amely után általában a Nemzeti Múzeum tanulmányt készít. 

Egy másik próbafeltárás is eredményt hozott áprilisban Kaposvár nyugati területén, egy leendő autószalon építésekor. A Kapos folyó mellett emelkedő dombok a neolitikumtól az Árpád-korig lakott területek voltak. Errefelé megelőző feltárást végeznek majd a régészek május és június hónapban. 

Újabb lendületet vett a berzencei vár feltárása 

A desedai építkezés idején a régészek még egy ideig megfigyelést végeznek, s folytatódik a berzencei vár feltárása is az idén. Molnár István régész, főmuzeológus elmondta: a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával folytathatják a kutatásokat, és a nyertes pályázathoz a berzencei önkormányzat adta az önerőt, hangsúlyozta. Harmadik éve dolgoznak a terülten, gazdag leletanyagra bukkantak, és szisztematikusan igyekeznek feltárni a földréteg alatt húzódó várfalakat. Embermagasságú falszakaszokat is kiástak helyenként, a munkák a domb méretét egy-másfél méterrel csökkentik. Ágyúgolyókat, kályhaszemet, és Árpád-kori kőfaragványokat találtak, melyek a várba kerültek a török korban. 

Borítóképünk illusztráció!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában