Tárlatvezetés

2023.10.06. 13:02

Bemutatták az elmúlt öt-tíz év ásatásain talált tárgyakat a Rippl-Rónai Múzeumban

A múzeumokban ősszel felpezsdül az élet, ennek megfelelően indítottak útjára egy programsorozatot a Rippl-Rónai Múzeumban Múzeumok őszi fesztiválja címmel.

Kovács Gábor László

Fotó: Muzslay Péter

Csütörtökön bemutatták, milyen új tárgyakkal bővült a régészeti kiállítás. A megújult tárlat előfutára egy nagyobb régészeti kiállításnak, melyet jövőre szeretnének átadni, mondta Ábrahám Levente múzeumigazgató. A leletek jobbára a legutolsó 5-10 évből származnak, főként a 67-es út felújításakor bukkantak rájuk, illetve Molnár István középkort kutató somogyi ásatásain találták, melyek helyszíne Törökkoppány, Bárdudvarnok, a kaposvári vár és a berzencei vár volt. 
A megnyitón Somogyi Krisztina régész rendhagyó tárlatvezetést tartott. Kitért arra, hogy Magyaregres határában longobárd sírokat találtak. Egyedülálló a Gamás-Jazvinapusztán talált késő avarkori gyermeksír, ahová egy pici edénykét helyeztek kanállal. A Rippl-Rónai-villában megújulnak a képek, sok közülük jelenleg Hatvanban van, helyettük olyan festményeket hoznak, amelyek eddig nem voltak láthatók Kaposváron.
 

Fotó: Muzslay Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában