fotók

2021.10.27. 09:00

Két ökör ára került elő a föld alól a berzencei ásatáson

Megkezdődött a berzencei ásatáson előkerült leletek restaurálása. A Rippl-Rónai Múzeumban az arany- és ezüstpénzek és az Árpád-kori oszlopfő visszanyerték régi szépségüket, a következő hetekben megkezdődik a szakállas puska és a középkori kard felújítása is.

Góz Lilla

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az idén áprilisban kezdődtek meg a feltárási munkák Berzencén. A Rippl-Rónai Múzeum régészei a helyi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával először végeztek a településen kutatómunkát. A berzencei vár a 15. században egy nemesi család tulajdonában volt, kétszer visszafoglalták a magyarok, de végül török kézre került. A várfal tövébe eltemetett emberek egyikének zsebében találtak egy erszényt, amelyben ezüst és arany forintok voltak. A pénz­érmék restaurálása a napokban fejeződött be.

– Huszonnyolc ezüst- és öt aranypénz került elő a berzencei ásatáson – mutatta Horváth Péter, a múzeum főres­taurátora. Az aranypénzek kevésbé korrodálódnak, viszont az ezüstpénzek össze voltak ragadva, miután szétszedte ezeket, a korróziót különböző folyadékokkal oldotta le. A következő hetekben a szakállas puskán és a középkori kardon dolgozik, amelyek ugyancsak Berzencén kerültek elő.

– Öt nagyon jó állapotú aranypénzt találtunk, a legkorábbi Albert király idejéből való, három pedig Hunyadi Mátyás, míg a legfiatalabb II. Ulászló verete volt – mondta el Varga Máté régész. Az aranypénzek előlapján négy részre osztott címerpajzsot láthatunk, míg a hátoldalukon Szent László alakját. Mátyás király idejétől az érmék előlapján már Szűz Mária tűnik fel a gyermek Jézussal.

– Az ezüst denárok között megtalálható II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd verete is, de az érmék között van kisebb méretű obolus, azaz féldenár is. Az érmék korabeli össz­értéke több mint 600 denárnak felel meg, ami akkoriban például egy kőművesmester közel 50 napi bére volt. Ezért az összegért akár kettő ökröt is lehetett volna venni.

Fotók: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában