Bulvár-celeb

2024.04.30. 17:10

III. Károly király visszatért: egy londoni onkológián jelent meg először nyilvánosan a diagnózisa óta

Károly király rákbetegséggel küzd, de orvosai szerint eredményei biztatóak.

MW

Fotó: Suzanne Plunkett / POOL / AFP

A Buckingham-palota a múlt héten jelentette be, hogy a 75 esztendős III. Károly király hamarosan visszatérhet hivatalos közéleti feladatainak ellátásához, miután orvosai nagyon biztatónak tartják a kezelés során eddig elért eredményeket, és pozitívan ítélik meg a király további gyógyulási kilátásait.

Károly első nyilvános programjaként kedden a University College London egyetem kórházának onkológiai klinikáját, a Macmillan Cancer Centre-t kereste fel felesége, Kamilla társaságában.

 

Britain's King Charles III (2R) speaks with Cancer Research UK's Chief Clinician Charlie Swanton next to a CT scanner during a visit to the University College Hospital Macmillan Cancer Centre in London on April 30, 2024. Charles is making his first official public appearance since being diagnosed with cancer, after doctors said they were "very encouraged" by the progress of his treatment. (Photo by Suzanne Plunkett / POOL / AFP)
III. Károly király visszatért a munkához, egy londoni onkológián jelent meg először nyilvánosan a diagnózisa óta
Fotó: Suzanne Plunkett / POOL / AFP

III. Károly király visszatért a munkához

Az udvar tájékoztatása szerint az uralkodó a következő hetekben számos további hivatalos eseményen is részt vesz. Ezek közül is kiemelkedik Naruhito japán császár és felesége, Maszako császárné júniusi londoni állami látogatása.

A japán császári pár hivatalosan a brit uralkodó vendégeként tölt majd három napot Nagy-Britanniában.

III. Károlyt januárban prosztatamegnagyobbodással kezelték, és e kezelés közben fedezték fel a rákos elváltozást. Az akkori közlemény szerint nem prosztatarákról van szó, de a Buckingham-palota azóta sem ismertette a betegség pontos mibenlétét.

A hivatalos tájékoztatás szerint az orvosok a jóindulatú prosztataelváltozás kórházi kezelése közben figyeltek fel "egy más jellegű aggasztó problémára", és az ezután elvégzett diagnosztikai tesztek során "a rák egy formáját azonosították".

Károly - jóllehet húsvét vasárnap megjelent a windsori Szent György kápolnában tartott szertartáson - a diagnózis óta a londoni klinikán tett keddi látogatásáig hivatalos közéleti programokon nem vett részt. Államfői tisztségéből eredő kötelezettségeit mindazonáltal ellátja, a napi kormányzati dokumentumokat megkapja, és a szokásnak megfelelően heti audienciákon fogadja Rishi Sunak miniszterelnököt.

Károly menyét, Katalin walesi hercegnőt, Vilmos trónörökös feleségét is daganatos megbetegedéssel kezelik.

A 42 esztendős Katalin karácsony óta nem vett részt nyilvános programokon, és januárban hasüregi műtéten esett át. Az ő betegségének pontos mibenlétéről sem hangzott el részletesebb hivatalos beszámoló, és az udvar egyelőre arról sem ad tájékoztatást, hogy a hercegnő mikor térhet vissza közéleti tevékenységéhez.

Katalin a betegségéről szóló, március végén közzétett személyes videóüzenetében elmondta, hogy megelőző jellegű kemoterápiás kezelésben részesül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!