Közgyűlés

2024.05.17. 12:48

Biztonságosabb lett Somogy, de több volt a rendkívüli esemény

A most záruló önkormányzati ciklus utolsó ülésére gyűltek össze a megyei képviselők a Vármegyeházára pénteken.

Koszorus Rita

Fotó: Muzslay Péter

Csökkent a tűzesetek száma az előző évben Somogy vármegyében, s egyetlen halálos tűzeset vagy végzetes szénmonoxid mérgezés sem történt, erről Krám István, a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója számolt be a Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén. Az igazgató ismertette: az előző évi extrém időjárás miatt több volt a műszaki mentésük, mint az elmúlt két esztendőben. 2391 esetben vonultak a tűzoltók többségében leszakadt faágak, útra, vagy sínre dőlt fák, netán viharban megrongálódott épületek miatt. Kiemelt káresemény volt 2023-ban a februári vihar, amely sok munkát adott lánglovagjainknak, de két sertéstelep tűzesetnél is helyt kellett állniuk, s egy alkalommal veszélyes anyagot szállító jármű műszaki mentésénél segítettek az egyenruhások.

Fotó: Muzslay Péter


A kiemelt események közé sorolta Krám István a Balatonba zuhant rendőrségi helikopter esetét is, amelyről hírportálunk a sonline.hu elsőként számolt be tavaly szeptemberben. – A rendőrséggel együttműködve mindent megtettünk azért, hogy ne szennyeződjön a tó vize. Szerencsére ez sikerült és senki sem sérült meg, mondta a katasztrófavédelmi igazgató. 

Az esetről Molnár Gábor, a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya is szólt a közgyűlésen, aki a vármegye előző évét a rendőrség szempontjából ismertette a képviselőkkel. Beszámolójában kiemelte: 2023 egy nehéz, de sikeres év volt. Sok olyan új kihívással kellett szembenéznie a rendőrségnek, amely korábban nem volt olyan markánsan jelen mint tavaly.
– Horvátország schengeni csatlakozása az állományunkban 117 kollégát érintett, közülük csak 12-en nem fogadták el a felajánlott új szolgálatot, a többiek viszont igen. A szomszédban dúló orosz-ukrán háború egy új geopolitikai helyzetet teremtett, amelyre reagálnunk kellett. S az elszaporodó online bűncselekmények is arra késztettek, hogy még nagyobb hangsúlyt fektessünk a megelőzésre, hiszen ezeket az eseményeket elsősorban az állampolgárok tudják megelőzni – mondta Molnár Gábor
2023-ban 347 ilyen bűneset volt a vármegyében, míg egy évvel korábban csak 196. A rendőrfőkapitány kiemelte: az elkövetők általában ukrán származásúak és komoly informatikai tudással rendelkeznek. Ezért aztán a vármegyei főkapitányság is erősített ezen a fronton és létrehoztak egy kiberbiztonsági csoportot, jól képzett informatikusokkal – tette hozzá a főkapitány. 
Molnár Gábor elmondta: a rendőrség érzi a gazdasági válság, a Covid-19 járvány utáni időszak és a geopolitikai helyzet hatásait. A bűncselekmények száma a békés 2021-hez képest nőtt, ami azonban aggasztó, hogy a kiemelt bűncselekmények száma is emelkedő tendenciát mutat. 2022-ben 3309 ilyen eset volt, tavaly viszont már 3754. Jó hír viszont, hogy országos rangsorban a somogyi bűncselekmények felderítési átlaga a 11-ik helyet foglalja el. Molnár Gábor azonban leszögezte, nem a felderítési arány számít, hanem az, hogy minél kevesebben váljanak áldozattá, vagy akivel már megtörtént a baj az segítséget kapjon. Az előző évben a rendőrség 2412 áldozatot ért el, ez Somogyban már két helyszínen működik a rendőrség és az Igazságügy Minisztérium áldozatvédelmi pontjain: Kaposváron és Siófokon, tette hozzá. 

Fotó: Muzslay Péter

Kiemelt figyelmet kap a Balaton

A Balaton egyébként is különös figyelmet érdemlő terület Somogyban, ezt bizonyítja az is, hogy a nyári hónapokban Siófokon működtet a rendőrség egy műveleti központot, ahonnan a fesztiválok és nagy rendezvények, valamint a Petőfi sétány és a Plázs biztosítását is ellátják a rendőrök. A korábban felháborodást kiváltott helyzet a sétányon mára megszűnt, hiszen a bűnügyi mutatók szerint 2023-ban 68 bűncselekménymentes naphoz 33 bűncselekmény társult. Vagyis utóbbi szám az előző évek adataihoz képest csökkent, míg előző nőtt. 
A Balatonon tavaly 13 tragédiával végződő vízbefulladás volt, amelyek szinte mindegyike sekély vízben és idős emberrel történt. 
A balesetekről szólva a vármegyei rendőrfőkapitány elmondta: ugyan csökkent a számuk, de még mindig a gyorshajtás, az előzés és kanyarodás szabályainak megsértése a vezető közlekedési baleseti ok. S ő, személy szerint osztrák mintára elkobozná a visszaeső, kirívóan gyorsan hajtók járműveit. Ezzel Biró Norbert, közgyűlési elnök is egyet értett az ülésen. A képviselők egyhangúlag elfogadták a beszámolókat az ülésen, ahol tárgyaltak a költségvetés módosításáról, valamint a két ülés között eltelt időszak munkájáról. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában