Fotók!

2024.04.30. 19:01

Docensi túrára hívták a fiatalokat az élettani és takarmányozástani intézet színfalai mögé

Tehetségesként élni, érvényesülni a világban címmel kutatásmódszertani workshopot szerveztek általános és középiskolás gyerekeknek kedden a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán.

Góz Lilla

Az első között figyelte a kismalacokat Vajda György. A kaposvári harmadikos diák is részt vett azon a kutatásmódszertani workshopon, amit a MATE Kaposvári Campusa szervezett. 
– Azt kutatom, hogy mekkora súlygyarapodása lesz a nyulaknak, azért ezt a témát választottam, mert nagyon szeretem ezeket az állatokat, édesapám sokat segít a témában – mesélte a gyakorlós tanuló. 

Rajta kívül Igalból, Csökölyből, Látrányból sőt még Nógrád megyéből is érkeztek általános és középiskolás diákok. 
– A fiatalok, akik itt vannak már a Dunántúli Mandulafa döntőjébe bejutottak és az volt a fő célunk, hogy gyakoroljuk hogyan kell egy prezentációt előadni – emelte ki Bencéné Fekete Andrea, a program szakmai vezetője. Hozzátette: soha ennyien nem jelentkeztek a versenyre, több, mint száz fiatal mutatkozik be május 15-én. 

Fotók: Muzslay Péter

– Már az alsósoktól is nagyon komoly témák érkeztek, az állattudományi kutatások igen népszerűek, volt, aki a hangyákkal, más az orángutánokkal kísérletezett, ismerkedett meg, de zenei, orvosi, történelmi  témák is előfordultak – sorolta Bencéné Fekete Andrea, aki szerint nagy szükség van arra, hogy a pedagógusok figyeljék és ismerjék a gyerekeket. 

– Mind a tanároknak, mind a szülőknek nagy a felelőssége, szeretnénk az út megtalálásában segítséget adni nekik és nagy köszönet nekik, hogy szabadidejüket nem sajnálva felkészítik a tehetséges fiatalokért – mondta a program vezetője. Bencéné Fekete Andrea hozzátette azt is, kiemelt céljuk, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek tehetséggondozására még nagyobb hangsúlyt fektessenek.

A diákok a műhelymunkákat követően Halas Veronika egyetemi docens vezetésével az élettani és takarmányozástani intézetben a kismalacokat is megnézhették, majd a precíziós etetős juhistállóba is ellátogathattak.

Hamar megmutatkozik a tehetség 

– Megtanulhatták a gyerekek, hogyan készítsenek prezentációt és május 15-én kutatásmódszertan vagy ismeretközlő területeken mutatkozhatnak be – mondta Hevérné Kanyó Andrea, a kaposvári Gyakorló iskola pedagógusa. Hozzátette: nagyon sok tehetséges diák van iskolájukban, akik már korán kitűnnek több területen. 

– A kicsik roppant motiváltak és hamar kiderül, hogy mennyire terhelhetőek, kitartóak, a tanítványommal szeptember óta kutatunk, azt tapasztalom, hogy kamaszoknál szükség van nyoszogatásra – jegyezte meg Hevérné Kanyó Andrea. Kiemelte: sok pedagógus a tehetséggondozást szabadidejében végzi és rendkívül elhivatott a jövő kis kutatóinak nevelésében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában