Rekonstrukció

2024.04.30. 18:40

Átadták a csurgói Csokonai Közösségi Házat

Átadták a mintegy 600 millió forintból megújult Csokonai Közösségi Házat Csurgón kedden. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az ünnepségen azt hangsúlyozta, hogy Magyarország példát mutat, miközben tőlünk keletre fegyverek ropognak.

Góz Lilla

– A magyarok jól tudják, hogy alkotni, építeni, szellemi, lelki anyagi értelemben gyarapodni, városaikat, falvaikat megújítani, utakat építeni, korszerűsítani csak békében lehet, és gyermekek csak békében születnek – emelte ki Latorcai Csaba államtitkár. 

Latorcai Csaba a felújított közösségi ház átadásáról azt mondta: olyan esemény tanúi vagyunk, amely azt mutatja, ez a közösség élni akar, mert ahol építenek, korszerűsítenek, ahol a régiből újat hoznak létre, ott az életrevalóság, és a jövőbe tekintés mutatkozik meg, egymásra talál múlt, jelen, jövő. Az államtitkár kitért rá, hogy a Makovecz Imre stílusában, Nagy Ervin Kossuth-díjas építész tervezésében az 1990-es években készült épület összefogással, a kormány támogatásával újult meg. A rekonstrukcióhoz kapcsolódóan sor került parkosításra, továbbá a közösségi ház előtti park csapadékgyűjtő, elvezető rendszerének kialakítására, a fejlesztés ezekkel együtt 819 millió forintba került. Az államtitkár szólt arról is, hogy Csurgó sokszínűen és méltón őrzi Csokonai Vitéz Mihály életművét, és féltő gonddal ápolja emlékét, élővé teszi azt az örökségét, amit a költő az utókorra hagyományozott.
Füstös János, Csurgó polgármestere közölte: a közösségi ház a város emblematikus épülete, a helyi kulturális és társadalmi élet központja, így kiemelkedő a közösségi életre gyakorolt hatása. Beszámolt arról, hogy az épület teljes energetikai korszerűsítésen esett át, szigetelték a homlokzatát, a tetejét, hűtő-fűtő rendszerét, kicserélték a külső nyílászáróit, felújították a burkolatait és egyebek mellett a vizesblokkokat is.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője beszámolt arról, hogy Csurgó az elmúlt öt évben rekordmértékű, mintegy 6,6 milliárd forint központi támogatást kapott tervei megvalósításához. A beruházások közül példaként hozta fel a történelmi park fejlesztését, bel- és külterületi utak felújítását, a csapadékvíz-elvezetés, valamint az egészségügyi centrum korszerűsítését, a városi uszoda befejezését, az óvoda felújítását és bölcsőde építését. Biró Norbert, a Somogy vármegyei közgyűlés elnöke az ünnepségen azt mondta, hogy a megújult közösségi ház méltó az olyan ősi településhez, mint Csurgó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában