gazdaság

2018.05.11. 11:30

Maláj fűnyírót hajt és bostoni szoftvert fejleszt a somogyi agy

Malajzia, az Egyesült Államok és Bulgária: a fúrófej-hosszabbítótól kezdve az akkumulátoron valamint az élelmiszeren keresztül a szoftverig Somogy hírét viszik a nagyvilágba az exportorientált vállalkozások. Bár lassan lecseng a tavaszi idény, a nyár mozgalmas szezont ígér az új fejlesztésekre nyitott helyi cégeknek.

Harsányi Miklós

– Több tízmillió forint pluszbevételt jelent számunkra az új, közvetlen malajziai kapcsolat – közölte Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton ügyvezető igazgatója. – A marcali gyáregységben készülnek azok az akkumulátorpakkok, amelyeket a különféle kéziszerszámoknál éppúgy használni lehet, mint a fűnyíróknál. Mivel ezek szállítására különleges előírások vonatkoznak, így repülőgép helyett hajókba rakják a berendezést. A hagyományos, nyugat-európai üzleti partnereken kívül időről időre új üzletet kötünk, s így tovább bővül a célországok köre. Nemrég Dániába kezdtünk prémium kategóriás mikrofonokat gyártani, amit elsősorban hangstúdiókban használnak. Egy berendezés ára – átszámítva – a több százezer forintot is elérheti.

Több mint 25 országba szállít a két telephelyen – Kaposvár, Marcali – az 1700 dolgozót alkalmazó Videoton, mely az idén soha nem látott, mintegy 40 milliárd forintos bevétellel kalkulál.

Megújuló energia és tudatos műszaki fejlesztés: Lakics László, a kaposvári Lakics Kft. tulajdonosa szerint újabb erőforrásokat fordítanak a beruházásra, s ennek kézzel fogható jele a bővülő megrendelésállomány. Így most már Románia is feliratkozott az exportlistájukra: mozdonyokhoz generátorházakat gyártanak, s nem mindennapos megbízásnak is eleget tesznek.

– Egy német vállalat megbízásából hosszabbításokat készítünk a fúrófejekhez – tette hozzá. – Ezeket a berendezéseket a ritka fémek bányászatánál használják, s a akár 30 méter szélességű lyukat is fúrhatnak a szakemberek. Cégünk eddig közel 50 ilyen alkatrészt készített, májusban vitték el a szállítmány utolsó darabjait. A német partnercég képviselői elégedettek voltak a minőséggel, s újabb megrendeléseket ígértek.

Egy bostoni céggel közös szoftverfejlesztési projektben vesz részt a kaposvári Precognox Kft. Jóföldi Endre ügyvezető igazgató rámutatott: az adatbányászatra szakosodott munkát 10 tagú csapat végzi. Melyből öt kaposvári, s a jövő héten – a programozókon kívül – egy újabb helyi szakember kapcsolódik a tesztelési folyamatba.

– Továbbképzés, folyamatos önképzés: alapkövetelmény ezen a pályán – emelte ki Jóföldi Endre. – Újabb együttműködést akarunk kialakítani az USA-ban, óriási piacról, állandóan fejlődő üzleti lehetőségről beszélünk. Amúgy nehéz tapasztalt szakembert találni. Egyes becslések szerint hazánkban mintegy 15 ezren hiányoznak az informatikából, miközben évente alig 2500 programozó fejezi be tanulmányait.

Az új üzleti kapcsolattól több tízmillió forintos árbevétel emelkedést várnak a kaposvári 1. Magyar Cukor Manufaktúra Kft.-nél. Csajághy Gábor értékesítési és logisztikai igazgató azt mondta: előreláthatóan júliusban indítják az első barna nád, illetve porcukrot szállító kamiont Bulgáriába. Hosszas egyeztetés után állapodtak meg a külföldi céggel: a kaposvári árut áruházakban forgalmazzák. A 52 dolgozót alkalmazó somogyi cég a 2017-es közel 25 ezer tonna cukorral szemben az idén már mintegy 35 ezer tonna áru értékesítésével számol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában