hiánycikk

2018.06.24. 09:00

Építkezik? Két hónapot várnia kell a téglára

Tovább kell várni a vevőknek az építőanyagokra, mert az év eleji hiány tartósnak bizonyult, és ez a hátrány sújtja Somogyot is. Általános, hogy két hónapot is várni kell egyes építőanyagokra.

Kovács Gábor

építõipari illusztrációk

A télen a megyei építőipari szereplők még optimisták voltak, és úgy vélték, hogy az idén nyárra rendeződhet a helyzet, ez azonban még mindig várat magára. Ha valaki építkezik vagy felújítást végez, még mindig arra számíthat, hogy nagyobb mennyiség vagy speciális építőanyag esetén hosszú hetekre, sőt hónapokra várakozni kényszerül.

A megye egész területére jellemző jelenleg is az akár két hónapos várólista, tudtuk meg, miután körbetelefonáltuk az építőanyag-kereskedéseket. Egyik olvasónk megdöbbent azon, hogy a balatoni építkezéséhez csak augusztusra tud térkövet szerezni. Kaposváron a tégla is annyira keresettnek számít, hogy a vevők rendre elkapkodják.

– Továbbra is hiánytermékek vannak: a tőzeggyapot, a térkő és a tégla – mondta Sipos Zoltán, a Kapos Épker Kft. kereskedelmi vezetője. – Átlag egy-két hónapot biztosan várni kell ezekre. Az a tapasztalatunk, hogy az építtetők többsége nem kalkulálja bele a hiány miatti várakozási időt, és ez okozhat nekik fennakadásokat.

Sipos Zoltán hozzátette: nagyon sok az építkezés, mert mind a családi házak, mind a nagy projektes beruházások foglalkoztatják az építőipart a térségben. Az árakban az év eleji nagyobb áremelkedés után nem történt változás.

Betonelemek, zsaluelemek, zsalukövek és térkövek – ez a hiányzó építőanyagok listája Barcson. Az Építők boltjában mintegy két hónapos csúszásra számíthat, aki mondjuk térkövet szeretne. Barcson úgy vélik, hogy egy ideig még biztosan tartós marad a hiány. A környéken nem túl sok az építkezés, de aki rendel, az nagy tételben teszi, például az önkormányzatok.

A szürke térkő és a zsaluanyag általános hiánycikk – ezt tartják egy marcali építőanyag-kereskedésben, a Konzum Gres Kft-nél. Két-három hónapos várakozási idő náluk is lehetséges. Átlagos forgalommal számolnak, és bár nem kevés a kereslet, a hiány okát a kisebb gyártói kapacitásban látják.

A késlekedés oka, hogy a gyárak teljes kapacitással üzemelnek, de még így sem tudják ellátni a piac igényeit. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) jelentése szerint a téglagyárak hiába dolgoznak gőzerővel, ha 25-30 százalékkal nőtt a kereslet a termékek iránt. A szerkezetépítő anyagokat készítő gyárakban is teljes fordulatszámmal üzemelnek, mert a szigetelőanyagokra is nagy igény mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában